Miért hasznos a reggeli rosszullét?

Avagy az áldott állapot árnyoldalának szükségessége

Az első trimeszter alatt a kismamákat gyötrő kellemetlen közérzetet reggeli rosszullétnek becézik, azonban ez az elnevezés korántsem pontos, mivel a szédülés, hányinger, hányás a nap bármely szakaszában jelentkezhet eltérő intenzitással. De vajon mi okozza a terhes nők rossz közérzetét?

Általánosan a várandós hölgyek háromnegyedét kínozza a hirtelen rájuk törő rosszullét, aminek pontos okát sokáig csak feltételezték a szakemberek. A hatodik hét tájékán kezdődhetnek a kellemetlen tünetek és egészen a tizenkettedik hétig jelen lehetnek.

Várandósság alatti rosszullét.

A várandós nő számára nagyon megterhelő és kimerítő a folyamatos émelygés. A szervezetben rengeteg változás megy végbe a baba fejlődésének következtében, főleg az első hónapokban. Jelentősen megnövekszik a HCG hormonszint, amellyel egyidejűleg jelentkezik a hányinger, hányás.  Az ösztrogén szint is gyorsan emelkedik, amely szintén felelős a rosszullét kialakulásáért.

Érzékenyebbé válik a kismama szaglása is, amely miatt rosszul reagálhat bizonyos illatokra, szagokra. Az évtizedekre visszanyúló kutatások legújabb megállapításai szerint azonban nem csupán az érzékenyebb reakciók és bizonyos hormonok többlet termelése áll a háttérben, hanem az organogenezisnek nevezett folyamat is.

Az organogenezis az a szakasz, amikor a baba szervei, végtagjai, szemei és idegrendszere kialakul.

Ilyenkor az anya szervezete különösen érzékeny a külső hatásokra, hiszen nagyon kényes kémiai folyamatok mennek végbe benne. A rosszullétek gyakorlatilag egy védekező mechanizmus részei, amely szűri, hogy milyen vegyületek kerülnek a női szervezetbe.

Így óv a saját tested

Hiába tesz meg a kismama mindent, hogy kerülje a káros dolgokat, vannak olyan anyagok, amelyekről nem is sejti, hogy bejuthatnak és beleavatkozhatnak az organogenezisbe. A test pedig gyakorlatilag szanál, vagyis, amint valamilyen gyanús dolgot észlel, meghánytatja magát. Ennek a szűrésnek, védekezésnek a része az is, hogy megváltozik a kismama ízlése.

Ilyenkor a legtöbb kismama az olyan ételektől szokott eltávolodni, amelyek a legkockázatosabbak a mikroorganizmusok terén, például tojás- és húsfélék.

Tényezők, amelyek hajlamosabbá tehetnek a várandósság alatti rosszullétekre:

  • az ikerterhesség,
  • a genetikai hajlam,
  • a migrénre való érzékenység.

A rosszullét gyakoriságát és intenzitását fontos az orvossal megbeszélni, mert alapjában véve nem veszélyezteti a babát, ugyanakkor szükségessé teheti különböző vitaminok utánpótlását.

Állítólag azok a hölgyek, akik rosszul vannak, a terhesség első harmadában nagyobb eséllyel szülnek egészséges babát és kislányt.

Reggeli rosszullét.

Így védekezhetsz a rosszullét ellen

Az émelygés, hányás hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy hajlamosabb valaki a vetélésre. Sajnos nincsen bevált ellenszer a kellemetlen tünetek megelőzésére, megszüntetésére, ugyanakkor vannak praktikák, természetes módszerek, amelyekkel enyhíthetők.

Többek között hatásos lehet a hányinger csökkentéséhez egy pohár hideg citromos víz, limonádé. Az émelygés csillapítására alkalmas egy kevés főtt barna rizs szezámsóval megszórva.

A mandulának magas a B-vitamin tartalma, ami szintén hányingert csillapító hatású, így pár szem mandula is segíthet. Egy bögre gyömbér tea szintén nyugtathatja a kavargó gyomrot.  Néhány kismama-fórumon pedig csodaszerként emlegetik a cukormentes kólát.

Az első időszak áldatlan állapotai ellenére, a babavárás mégis áldott állapot, aminek érdemes lelkiekben megerősödve, felkészülten fogadni minden ránk váró pillanatát.

Forrás: piszenpisze.hu

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Veszélyben a baba: 7 betegség, amivel vigyázni kell a terhesség alatt

Sajnos az áldott állapot nem óv meg a betegségektől. Vannak olyan vírusok, baktériumok, amikre nem árt jobban odafigyelnünk a terhesség alatt, mert ezek a magzat épségét veszélyeztethetik. Mutatjuk, mely betegségek esetén érdemes nőgyógyász segítségével nyomon követni magzatunk állapotát is a gyanúsabb tünetek esetében.

Vélemény, hozzászólás?