Szövetek tévúton – az Endometriózis

A terhesség megoldás lenne, de emiatt nem eshetsz teherbe?

Az endometriózis elnevezést egyre gyakrabban kapcsoljuk össze a teherbeesés sikertelenségével. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről a fájdalmas női betegségről, amelytől többen szenvednek, mint gondolnánk, és sokakat éppen reproduktív korban érint.

Meddőség és endometriózis

A betegség neve, az endometrium szóból származik, amely a méhnyálkahártya elnevezése. Endometriózis az, amikor a méh nyálkahártyasejtjei a méhen kívül jelennek meg, gyakran a petefészek vagy a kismedencei hashártya egyes részein.

Ezek a kósza sejtek olyan komoly problémákat okoznak, mint a sterilitás, ha pedig a petevezeték is érintett, akár meddőséghez is vezethetnek. A petefészekben megjelenő nyálkahártyasejtek úgynevezett endometriotikus cisztát, más néven endometriómát okozhatnak, amely növekedése alhasi fájdalmakkal jár.

A sejtek megjelenésének helyétől függően más területeken is érezhetünk ciklikus fájdalmat, ami annak köszönhető, hogy ezek a nyálkahártyasejtek attól függetlenül, hogy nem a méhben vannak, ugyanúgy „menstruálnak”, vagyis leválnak minden hónapban, ami fájdalommal jár. Súlyosabb esetben betörhetnek a bélfalba és a húgyhólyagba is, amely menstruáció alatt véres vizeletet és székletet eredményezhet.

A reproduktív korban élő nők 5-15 %-a szenved az endometriózistól, de a tünetek megjelenése és erőssége befolyásolja, hogy egyáltalán észreveszik-e, ha valami nincs rendben.

A kór gyakorisága, elsősorban annak a jelenségnek köszönhető, hogy a nők ma később szülnek. A terhesség csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát és a korábban szülő nők szervezetében az endometriotikus elváltozások elsorvadhatnak.

Endometriózis sok nőt reproduktív korban érint.

Az endometriózis kialakulásának oka ismeretlen, az eddigi legelfogadottabb elmélet szerint immungyengeségről van szó, hiszen normál esetben az immunrendszer fellép az elváltozások ellen.

Nőgyógyászati szűrővizsgálattal könnyen megállapítható a probléma, gyakran még a tünetek megjelenése előtt.

Kezelése súlyosságától függően lehet gyógyszeres vagy sebészeti. Teljes gyógyulásról egyik kezelés esetében sem lehet biztosan beszélni, mivel a kialakulás oka nem ismert, így ezek a kezelések csak a tüneteket szüntetik meg. Előfordul, hogy a gyógyszeres kezelést és/vagy a műtétet ismételni kell.

A 100 %-os gyógyulás esélyét a teherbe esés növelheti, amely azért egy ördögi kör, mert az endometriózis miatt nehezebb a megtermékenyítés.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Veszélyben a baba: 7 betegség, amivel vigyázni kell a terhesség alatt

Sajnos az áldott állapot nem óv meg a betegségektől. Vannak olyan vírusok, baktériumok, amikre nem árt jobban odafigyelnünk a terhesség alatt, mert ezek a magzat épségét veszélyeztethetik. Mutatjuk, mely betegségek esetén érdemes nőgyógyász segítségével nyomon követni magzatunk állapotát is a gyanúsabb tünetek esetében.

Vélemény, hozzászólás?