Az alvászavar olyan ártalmas a szívre, mint a dohányzás?

Egy friss kutatás szerint azoknál, akik forgolódnak éjszaka és rosszul alszanak, négyszeresére növekszik a stroke rizikója azokhoz képest, akik nyugodt alvással töltik az éjszakát.

egeszsegugyelet-fris-hirek-alvaszavar-nagy

A kutatás párhuzamot von az alvászavar és a dohányzás szívroham kockázata között is. Ez alapján elmondható, hogy az alvászavar legalább olyan ártalmas a szívre, mint a nikotinfüggőség.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a dohányzás mellett a mozgáshiányos életmóddal is párhuzamba hozza az alvási problémákat. Valerij Gafarov professzor megfogalmazása szerint „a rossz alvás csökkenthető kockázati tényezőt jelent a szív- és érrendszeri betegségekre nézve, csakúgy, mint a dohányzás, a mozgáshiány vagy a kiegyensúlyozatlan táplálkozás”.

Egy átlagos ember esetében éjszakánként 7-8 óra alvásra van szükség. A szakértő szerint az alvászavarral küzdőknek érdemes orvoshoz fordulniuk a problémájukkal.

Összesen 657, 25 és 64 év közötti férfit vettek górcső alá a vizsgálat során. Az alanyok egyikének se volt szívrohama, stroke-ja vagy cukorbaja. A Jenkins- skála segítségével alvásuk minőségét 1994 óta figyelték. Alvászavarnak a nagyon rossz vagy gyenge alvást minősítették.

A megfigyelés 14 évig zajlott. Ez idő alatt a szívrohamok és a stroke-ok előfordulását is rögzítették. A résztvevők közül azoknak 63 százaléka is alvászavarral küzdött, akik szívrohamon estek át. A problémás alvók esetében 2-2,6-szeresére nőtt a szívroham veszélye és 1,5-4-szeresére a stroke kockázata.

Dubrovnikban az EuroHeartCare konferencián mutatta be Gafarov professzor az eredményeket. Elmondása szerint a halálozások több mint 50%-a szív- és érrendszeri panaszok számlájára írható. Arra is felhívta a figyelmet, miszerint az alvásproblémák kezelését a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójának részéve kellene tenni.

Forrás: Vital.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?