Népszerű a betegszervezetek akadémiája

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete azért hozta létre a Betegszervezetek Akadémiáját (BETA), hogy az egészségvédelemmel, betegek jogaival, fogyatékos üggyel, tartósan beteg emberek vagy más betegek érdekeivel foglalkozó magyarországi civil szervezetek fejlesztését segítse. Szeptemberben útjára indult a betegszervezetek számára ingyenes BETA oktató program sorozata, aminek lezajlott a második rendezvénye is.

A hatékony gyógyításhoz és az eredményes gyógyuláshoz elengedhetetlen hogy a betegek tájékozottabbak és tudatosabbak legyenek egészségügyi kérdésekben, amihez a betegszervezetek partnerek lehetnek. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megalakulása óta folyamatosan törekszik a betegszervezetekkel ápolt kapcsolatok megerősítésére Magyarországon.

BETegszervezeti Akadémia (BETA)

Ennek egyik eredményeként 2016-ban egy új, különleges kezdeményezést indított útjára BETegszervezetek Akadémiája (BETA) címmel. A program tudományos partnere a Semmelweis Tudományegyetem, míg szakmai partnerei a Nemzeti Betegfórum valamint a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A BETegszervezeti Akadémia első képzési napjára 2016. szeptember 29-én került sor „Forrásteremtés a mindennapokban. Elmélet és gyakorlat.” címmel. Az eseményen 61 betegszervezeti képviselő vett részt az ország egész területéről. Egy szakértői előadásban esett szó a pályázati források (pl. Norvég Alap, EU, MagnetBank, pafi.hu) leghatékonyabb kihasználásáról, ahol az elméleti kérdések mellett sok, a gyakorlatban is jól használható ismerettel gazdagodhattak a résztvevők.

Ezt követően a betegszervezet és egy gyógyszergyártó együttműködése került a fókuszba, majd egy sokat próbált betegszervezeti vezető osztotta meg tapasztalatait a pályázatok írásának nehézségeivel kapcsolatban. A rendezvény zárásaként a korábban már előadó forrásteremtési szakértő tartott „szakmai gyakorlatot”.

A második képzési 2016. október 26.-án zajlott le „Önkéntesség, szervezetfejlesztés és hálózatfejlesztés. Elméleti és gyakorlati útmutatók.” címmel. A betegszervezetek menedzselése a képzést megelőző felmérés során sokkal nagyobb probléma volt, mint ahogy azt előzetesen gondolták a szervezők. Ennek bizonyítéka a rendezvényen résztvevő több, mint 60 betegszervezet is.

BETegszervezeti Akadémia (BETA) az egészségvédelemmel

Az oktatáson szakértő előadók foglalkoztak a hatékony szervezetfejlesztéssel, és az önkéntesek menedzsmentjével a gyakorlatban, valamint bemutatták az orvostanhallgatók önkéntesként történő bevonását, és az egyik legnagyobb országos betegszervezet hálózatépítési gyakorlatát is.

A napot a kapcsolatok építését és fejlesztését célzó speciális „gyakorlatok” zárták. Összességében elmondható, hogy a betegszervezetek örömmel, és nagy számban vettek részt a képzésen. A program weboldalán a regisztrált betegszervezetek számára már elérhetőek az egyes előadások, valamint a hozzájuk kapcsolódó oktatási segédanyagok.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?