Tragikus gyógyszerkísérlet – Minket is érint

Borzolta a kedélyeket a Franciaországban történt gyógyszerkísérlet, amely során egy ember kómába esett majd meghalt. Magyarország is érintett az ügyben, mivel a hatóanyagot egy magyar cég állította elő.

A portugál megrendelő cégnek a gyógyszert Franciaországban tesztelték, magát a terméket Olaszországban gyártották, a hozzávaló hatóanyagot viszont hazánkban állították elő. A francia klinikai vizsgálatokat 90 önkéntes jelentkezőn hajtották végre.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közleményében az szerepel, hogy a készítményt eredetileg fájdalomcsillapításra, szorongás ellen és bizonyos mozgáskoordinációs problémák ellen használták volna.

Francia gyógyszerbotrány.

Hatóanyaga az endokannabinoid rendszerre hat, az anandamide-szint növelésével csökkenti az agy és a perifériás idegrendszer működését. A gyógyszer hatóanyagát eddig egyetlen készítményben sem alkalmazták, ez volt az első alkalom, hogy tesztelték. A gyógyszeripari tesztelések első fázisban állati kísérleteken zajlanak, és ha azok sikeresnek mutatkoznak, akkor következik a tesztelés az embereken.

Ilyenkor a tesztalanyok nagyon kis dózisban kapnak a készítményből, sokkal kisebb mennyiségben, mint ami később a gyógyszerekbe kerül. A halálos eseten kívül egyébként még öten lettek rosszul a kilencven önkéntesből, és esetükben akár maradandó agykárosodással is számolni lehet. A hatósági vizsgálatok egyelőre zajlanak, három eljárás indult az ügy feltárásához.

Az önkéntesség az ilyen típusú kísérletek esetén egyáltalán nem újdonság, viszont a tragédia annak számít. Franciaországban, évente akár több ezren is részt vesznek gyógyszerteszteléseken, főleg a pénzbeli juttatások miatt. A jelen kísérletért egy fő 300.000 Ft-ot kapott volna, és egy hétig tervezték a tesztelést.

Forrás: Faktor

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?