Már Európában a Zika vírus!

Európai utazók hozták be kontinensünkre a szúnyogok által terjesztett, ezidáig gyógyíthatatlan, a terhes nőkre veszélyes Zika vírust.

A dán aarhusi egyetemi kórházában 01.26.-án, kedden diagnosztizálták a kórokozót egy 20-as évei közepén járó férfiban. A Mexikóban és Brazíliában is járt utazó hazaérkezése után fejfájásra, lázra és izomfájdalomra panaszkodott. „Állapota jó, javul és hamarosan kiengedjük a kórházból” – nyilatkozta a Reutersnek Lars Ostergaard professzor, és hozzátette, hogy szerinte nem áll fenn a betegség továbbterjedésének veszélye Dániában.

A Zika vírus Európában.

A napokban három brit és tíz holland állampolgár szervezetében is kimutatták már a Zika kórokozóját, ők is Latin-Amerikai utazás után tértek haza. A mai napon Németországban, és Svédországban is regisztráltak megbetegedéseket külföldi hírügynökségek beszámolói szerint.

Egészségügyi szakértők szerint biztosan várhatóak még hasonló esetek Európában, figyelembe véve a járvány méreteit, és a nemzetközi repülőjáratok sűrűségét. Ugyanakkor a Zika előreláthatóan nem jelent veszélyt az európai hidegebb országokban, mert nincs elég meleg a vírushordozó Aedes szúnyog elszaporodására.

Az amerikai egészségügyi hatóság az elmúlt héten kedden közölte, hogy Virginia államban, egy korábban Latin-Amerikában járt felnőtt szervezetében azonosították a vírust. Obama elnök kérte a kutatókat, hogy gyorsítsák fel a vizsgálatokat az oltóanyag kidolgozása érdekében, mert a vírus láthatóan nagyon gyorsan terjed.

„Nem máról holnapra fog elkészülni” – nyilatkozta Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) járványügyi részlegének vezetője, aki szerint a vakcina kifejlesztése éveket fog igénybe venni.

A Zika vírus

Afrikából származik, az ugandai Zika-erdőben fedezték fel, innen kapta a nevét is, egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben. Nigériában mutatták ki először emberben 1968-ban. A zikaláz a dél-amerikai kontinensen először 2014 februárjában ütötte fel a fejét. Az egyiptomi szúnyog (Aedes aegypti) terjeszti a vírust, ami mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatnál. A Zika közeli rokona a dengue és chikungunya betegség, tüneteik enyhe láz, és bőrkiütés.

Különösen veszélyes benne, hogy a fertőzött emberek kb. 80%-ának nem okoz tüneteket, ami rendkívül megnehezíti a terhes nők esetében a fertőzöttség felismerését. Míg 2014-ben Brazíliában, a legérintetebb országban, a mikrokefáliás újszülöttek száma nem érte el a százötvenet sem, 2015 októbere óta, pár hónap alatt több mint 4000 ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra.

Forrás: Reuters, Index

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Afrikai sárgalázjárvány veszély

Világméretűvé válhat az afrikai sárgalázjárvány?

A grandiózus oltási program ellenére világméretűvé válhat a sárgalázjárvány, amely már több száz áldozatot szedett …

Vélemény, hozzászólás?