Az istenek gyümölcse – a datolyaszilva

A khaki nevű gyümölcsöt az istenek gyümölcseként is emlegetik, amely nevét a kínai kha (lélek) és ki (energia) szavak összetételéből kapta. Neve és gyógyászati hatásai miatt is Kínában az embereket vallásos kapcsolat fűzi az édes finomsághoz.

Néhány szó a datolyaszilváról.

Hazánkban is egyre több helyen kapható az édes, sárga gyümölcs, amely a kopasz barack és a ringló keresztezésére hasonlít. Fogyasztható önmagában, de préselt leve is népszerű. Jótékonyan hat az agyi elváltozásokra (agyhártyagyulladás, agyvérzés, daganat), serkenti a hajnövekedést és hatékony a hurutos és torok betegségek enyhítésében.

Sokan a rákos megbetegedések esetén is javasolják. Vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, tartalmaz nátriumot, vasat, kalciumot, folsavat és C-vitamint.

Érdekesség, hogy kígyómarás kezelésére is használható, vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. Ezek miatt hasznos az erek egészségének megőrzéséhez, valamint gyomorpanaszok és légúti megbetegedések gyógyításában.

Habár a magyar piacon még fiatal terméknek számít, gyorsan igen közkedvelt lett, mivel súlyos betegségek gyógyításához is hozzájárul, de az egészséges életmód része is, főleg, hogy az őszi-téli időszakban kapható, amikor különösen fontos odafigyelni a vitaminbevitelre.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Figyelem, védőoltással megelőzhető

A gennyes agyhártyagyulladás meningococcus baktériumok által okozott fertőző betegség.  Mivel nagyon gyors a betegség lefolyása, néhány óra alatt megváltozhat a családok élete, és akár 24 órán belül tragikus kimenetelű is lehet. Minden ötödik túlélő pedig maradandó szövődményektől szenvedhet, legyen az agykárosodás, rokkantság, hallásvesztés, viselkedési zavar vagy tanulási nehézség. A legtöbb megbetegedés a csecsemők körében fordul elő. Hazánkban a meningococcus baktérium B, C, illetve W típusa okozott eddig megbetegedéseket. Az életveszélyes kórkép megelőzésében a védőoltások alkalmazása segítség lehet. Többek között erre emlékeztetett az április 24-i Meningitis Világnap is.

Vélemény, hozzászólás?