Egészségügyelet / Életmód / Egészséges életvitel / Éhes vagy, ha fogyni akarsz? Így harcolj ellene!

Éhes vagy, ha fogyni akarsz? Így harcolj ellene!

Bizonyára már szembesültél azzal a ténnyel, hogy amikor fogyni szeretnél, farkaséhség gyötör. Ilyenkor olyanná válsz, mint a játékból Pac-man, és legszívesebben mindent behabzsolnál, ami eléd kerül. A kutatások azt bizonyítják, hogy ez az állapot törvényszerű.

Fogyással nő az étvágy

Egy tanulmány szerint a fogyás egy késztetést indít el a szervezetben, hogy pótolja a megcsappant kalóriaadagot. Lényegében ilyenkor a tested ellened, és saját maga ellen is dolgozik.

A tanulmány során a kutatók egy olyan kísérleti gyógyszert adtak 153 résztvevőnek, amitől több glükózt kellett pisilniük, mint a normál (körülbelül 350 kalória értékben), amely lehetővé tette számukra a fogyást, miközben a táplálkozásuk ugyanolyan maradt. A többi 89 résztvevő placebót kapott.

A fogyástól éhesebb leszel

Azok a résztvevők, akik a kísérleti gyógyszerből kaptak, sikeresen lefogytak, viszont hamar visszaszedték a ledobott kilókat. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség a megnövekedett étvággyal indokolható. A fogyással megnőtt a szervezet kalóriaigénye. Őseink kevés élelemhez jutottak a vadászó-gyűjtögető életmód során, amikor is a testnek szüksége volt a tartalékolásra és arra, hogy magasan tartsa a vágyat az evésre nehogy alultápláltság miatt pusztuljon el.

Szerencsére azóta változtak a dolgok, már nem kell attól félni, hogy nem kerül „gyapjas mamut” az asztalra. Ma már rengeteg étel közül válogathatunk, de a génjeink továbbra is dolgoznak, jelen esetben ellenünk, míg valaha a túlélésért. Próbálják stabilan tartani a súlyunkat, akkor is, ha felesleges testzsírt veszítünk vagy szeretnénk veszíteni.
Mindez megmagyarázza azt a farkaséhséget, ami fogyás során tör ránk.

Így harcolhatsz a rád törő étvágy ellen

  • Figyelj oda a kalória-bevitelre, ne lépd túl a napi szükséges mennyiséget, és ha teheted, mozogj minden nap.
  • Emelj súlyokat és fogyassz fehérjét. Fogyással gyakran az izmainkból is veszítünk. Ahhoz, hogy a zsírégető izmaink ne vesszenek oda, érdemes erőnléti, súlyzós edzéseket is beiktatni a heti edzéstervbe. Izmaid épülését fehérjebevitellel is hatékonyan segítheted.
  • Egyél rostokban gazdag ételeket. A vega-típusú étrend hasznos lehet, mert a zöldségalapú táplálékokkal sokkal több rost és víz kerül a szervezetbe, a vitaminokról nem is beszélve. Csökkentheted a kalória-bevitelt, ha több zöldséget, gyümölcsöt, vizet, levest fogyasztasz.

Forrás: womenshealthmag

Nézd meg ezt is

A demencia megelőzhető

9 mód arra, hogy nagyobb eséllyel kerüld el a demenciát

A demenciás esetek mintegy harmadát ki lehetne küszöbölni, ha életünk során jobban odafigyelnénk a mentális ...

Minden vélemény számít!