Egészségügyelet / Friss hírek / Ne most essenek teherbe a nők?

Ne most essenek teherbe a nők?

A napokban Hawaiin diagnosztizálták egy újszülöttnél a Zika vírust, amely az elmúlt évben Brazíliában ijesztően terjed és a várandós nőkre jelent veszélyt. A dél-amerikai országban azt javasolják, ne most essenek teherbe a nők.

A vírus szúnyogcsípéssel terjed és néhány nap a lappangási ideje, majd láz és izomfájdalom, kiütés követi. Lefolyása enyhe és gyors, gyógyítására nincs specifikus gyógyszer, mivel eddig nem tartották veszélyesnek.

Veszélyes a magzatra nézve a zika vírus.

Nem rég azonban a kutatók megfigyelték, hogy a magzatokra különös veszélyt jelent. Az újszülöttek a szokásosnál sokkal kisebb fejjel, és aggyal jöttek a világra. A kapcsolatra még nem jöttek rá az orvosok, ugyanakkor a Zika vírussal fertőzött területeken ugrásszerűen növekszik a mikrokefáliával született gyermekek száma.

A mikrokefália olyan rendellenesség, amely a normálistól jóval kisebb koponyaméret kialakulását eredményezi, és így szellemi fogyatékosságot okoz.

Mivel nincs kifejezetten erre a problémára kitalált gyógymód vagy védőoltás, sok kérdést vet fel a tudományban. Egyelőre a járványt próbálják megfékezni.

Az amerikai járványügyi hatóság tájékoztatást adott ki, hogy a várandós, vagy gyermekáldásra készülő hölgyek halasszák el utazásukat az érintett területekre. Jelenleg 14 latin-amerikai és karibi országban beszélnek járványról, de a hawaii eset miatt már északon is készülnek.  2015. decemberi adatok szerint az alábbi helyszíneken van reális veszély:

  • Dél-Amerika: Brazília, Francia Guyana, Kolumbia, Paraguay, Puerto Rico, Suriname, Venezuela
  • Közép-Amerika: Guatemala, Honduras, Martinique, Mexikó, Panama, Salvador
  • Csendes-óceáni területek: Fidzsi-szigetek, Salamon-szigetek, Samoa, Új-Kaledónia, Vanuatu
  • Atlanti-óceán: Zöld-foki Köztársaság

Amennyiben halaszthatatlan utazás előtt állsz, és tartasz a Zika vírustól, feltétlenül konzultálj háziorvosoddal, és készülj a szúnyogcsípés elleni védekezésre különböző erre specializált termékekkel. A legelővigyázatosabb viszont csak akkor vagy, ha most lemondasz erről a kalandról a magad, és/vagy kisbabád egészsége érdekében.

Forrás: Index

Nézd meg ezt is

Afrikai sárgalázjárvány veszély

Világméretűvé válhat az afrikai sárgalázjárvány?

A grandiózus oltási program ellenére világméretűvé válhat a sárgalázjárvány, amely már több száz áldozatot szedett ...

Minden vélemény számít!