Ha ősz, akkor szőlő! Ezért szeretjük

A gyümölcsök egyik koronázatlan királya/királynője a szőlő. Mind a piros, mind a zöld szemek nagyon egészségesek. Magas energiatartalmának köszönhetően úgy lakat jól, hogy közben elkerülhetjük a kellemetlen teltségérzetet, és hiába a magas cukortartalom, a benne található fruktóz közvetlenül hasznosul a szervezetben. Összegyűjtöttük, miért érdemes minél többet fogyasztani belőle.

Mikor érdemes fogyasztani

A szőlőt célszerű éhgyomorra vagy étkezések előtt fogyasztani, így nem akadályozza az emésztést, mint fordított esetben. Nem csak nyersen fogyasztva remek, de lekvárként is igazi csemege, sőt a levelébe tölthetünk rizst és darált húst. Utóbbi szuper előétel lehet akár baráti, családi vacsorához is.

A szőlő és az egészség

  • Az ősz gyümölcse mellett szól az is, hogy magas energiatartalma ellenére, alacsony a kalória- és zsírtartalma, a glikémiás indexe, vagyis nem hizlal, mi több, magas antioxidáns és rosttartalma révén még segíti is az emésztést. Fogyasztásával elkerülhető a székrekedés.
  • K-vitamin tartalma jótékonyan hat a csontokra, szövetekre, a benne lévő C-vitamin immuntámogató hatású, ezenfelül szuper vízhajtó gyümölcs. Sejtvédő, sejtregeneráló antioxidánstartalma is jelentős.
  • A szőlő vértisztító, érfal- és idegerősítő hatása is jelentős. Magas vas- és folsav tartalmánál fogva hatással van a vérképzésre, vérszegénység esetén rendszeres fogyasztása ajánlott.
  • Sportoláshoz is szuper segítség, mert segíti az izmok regenerálódását. A sárga színű szőlő vastartalma pedig elejét veszi a fáradtságnak.
  • Összességében a szőlőben lévő A-, B-, C-, K-vitamin, kálium-, szelén-, biotin-, vas- és stimulálja a szervezet önvédelmi képességét, támogatja a szellemi és fizikai erőnlétet.

A szőlő magjából nyert olaj

A szőlőmagolaj külsőleg alkalmazva sejtmegújító hatású, ragyogóvá teszi a bőrt, és óvja azt az ultraibolyasugárzástól is. Antioxidánsainak köszönhetően a meglévő ráncokat halványabbá teszi. A szőlőmagolaj fogyasztása akár salátaöntetként, idegnyugtató, érfalerősítő hatással bír. Jótékony az allergia, ízületi gyulladás és visszértágulat esetén is.

Figyelem:

  • Válassz épp és feszes fürtöket.
  • Fontos, hogy minél érettebb a szőlő, annál magasabb az antioxidáns tartalma.
  • A biológiailag fontos hatóanyagok a héjban és a magban találhatóak, ezért nem érdemes mag nélküli fajtát választani.
  • A banánnal ellentétben, az éretlen szőlő leszedve nem érik tovább.
Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A szőlő és a szépségápolás.

Egy fürt egészség – A szőlő

A szőlő talán az egyik legnagyobb múlttal és kultúrával rendelkező gyümölcsünk, ami nem csak finom, de …

Vélemény, hozzászólás?