Az alacsony önbecsülés 9 megnyilvánulása

Nem csak abban nyilvánulhat meg az alacsony önbecsülés, hogy az érintettek félénkek, visszahúzódóak, vagy rosszul viselik a kritikát, de ezeknél váratlanabb tulajdonságok, viselkedésmódok álcája mögé is rejtőzhet esetenként. A Psychology Today cikke ezeket az álcatulajdonságokat gyűjtötte össze, amelyek alapján azért fel lehet ismerni azokat, akik nem tartják magukat sokra.

Passzivitás

Minél kevesebb dolgot csinálnak, annál kisebb az esély, hogy valamit elrontanak. Mivel nem nézik sokba a képességeiket, a tudásukat, passzivitással védekeznek az esetleges kudarcok ellen.

Túlteljesítés

A kisebbrendűségi érzés arra késztetheti őket, hogy állandó bizonyítási kényszerben éljenek. Folyamatosan az a cél lebeg a szemük előtt, hogy meg kell győzni a főnöküket, a párjukat, a szüleiket arról, hogy meg tudják állni a helyüket, jók abban amit csinálnak. Ám hiába az örökös küzdés, mert az elért sikereket nem tudják értékelni, emiatt folyamatosan hajtják magukat.

Perfekcionizmus

A perfekcionizmus az alacsony önbecsülésűek azon meggyőződéséből fakad, hogy semmit sem tudnak jól megcsinálni, ezért még a legkisebb feladat elvégzésével is képesek túl sokat fáradozni.

Halogatás

Az alacsony önbecsülésű személyek amiatt halogatják a feladatok elvégzését, hogy elkerüljék a kritikákat, pedig gyakran pont ezzel érik el azt, hogy a környezetük elkezdi bírálni őket.

Döntésképtelenség

Ne is törődj velem, te döntesz. Egyrészt, mivel nem nézik magukat sokra, nem gondolják, hogy jól, helyesen tudnak dönteni bizonyos esetekben, helyzetekben, másrészt a döntéseiket érő kritikákat elkerülendő, egy idő után inkább kivonják magukat a forgalomból.

Elszigetelődés

Nem tartják magukat értékesnek, ezért azt gondolják, hogy ők nem jó társaságok, őket nem lehet kedvelni, szeretni, ezért inkább elszigetelik magukat másoktól, mert így megakadályozhatják, hogy esetleg negatív reakcióval kelljen szembenézniük.

Unalom

Nehéz bármi iránt is érdeklődni, ha az illető úgy gondolja, nem méltó arra, hogy élvezze. A kudarctól, a csalódástól való félelem miatt az alacsony önbecsülésűek gyakran küzdenek unalommal.

Nagylelkűség

Alapvetően erény, viszont az alacsony önbecsülésű emberek esetében inkább negatív tulajdonság, mert csak kompenzálni akarnak azzal, hogy elhalmoznak másokat ajándékkal, figyelemmel. Ezeket a cselekedeteket, „áldozatokat” hajlamosak megbánni, emiatt pedig még kevésbé értékelik magukat.

Aljasság

Az alacsony önbecsülésű személy amiatt viselkedhet időnként aljas módon (szidalmaz, kritizál, gonoszkodik, panaszkodik), amiért egy sebzett vad is támad: egyrészt azért, hogy védje magát, másrészt elrejtse (valós vagy vélt) gyengeségeit.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?