Megvan a koronavírus Achilles-sarka?

A gyulladásos immunválaszt okozó légúti vírusok (RSV) gyenge pontja egy vírusfehérje, és a Washington Állami Egyetem friss kutatásából úgy tűnik, a koronavírusé is ugyanez lehet.

A légúti vírusok, mint az RSV, hasonlóan a SARS-CoV-2 vírushoz a levegőcseréért felelős tüdősejteket fertőzi meg, majd gyártósorként használja őket a szaporodáshoz. Ez a fertőzött sejtek pusztulásához, és súlyos gyulladásos folyamatok kialakulásához vezet, emiatt különböző tüdőbetegségek alakulhatnak ki, amikbe bele is lehet halni.

„A gyulladás eltömíti a légutakat, és megnehezíti a légzést. Ez az oka annak, hogy az ilyen hosszú távú és súlyos gyulladásos reakcióktól szenvedők tüdőgyulladást kapnak, és segítség nélkül nem tudnak lélegezni, majd a kórházban az intenzív osztályon végzik.”

– magyarázza a kutatás sajtóközleményében Kim Chiok Ph.D, a tanulmány vezetője.

Hazánkban a koronavírushoz hasonlóan idén, a RSV is régóta nem látott járványt okoz, főleg a kora- és újszülöttekre, továbbá a csecsemőkre jelent nagy veszélyt a megbetegedés, mert náluk nagyobb eséllyel alakul ki a kislégutak súlyos gyulladása, vagy akár tüdőgyulladás is, ami akadályozza az oxigénfelvételt.

Az amerikai kutatóknak sikerült azonosítani mindkét vírus típusban az NS2 fehérjét az autofágia kulcsfontosságú szabályozójaként. Az autofágia egy olyan sejtfolyamat, ami a lebontott, elhasználódott sejtalkatrészektől, fehérjéktől, és sejtmembránoktól tisztítja meg a szervezetet (vagy újrahasznosítja őket), emiatt a vírusfertőzés alatt az immunvédelemben is kulcsszerepet játszik.

Amikor a vírus bejut a sejtbe, a Beclin1 nevű fehérjének kellene aktivizálódnia, felismerni a veszélyt, páncélt ölteni a vírus támadó mechanizmusai ellen, majd kiiktatni azt. Az NS2 viszont úgy tudja szabotálni a Beclin1 feladatát, hogy lefejti róla a páncélt, ezzel elősegíti, hogy a támadó vírus tovább tud maradni az adott sejtben, károsítja azt, és tovább terjed más tüdősejtekre.

Az NS2 nélkül az RSV-t, vagy a koronavírust a Beclin1 könnyedén el tudja pusztítani. Ha ezekben a vírusokban az NS2 fehérjét sikerül kiiktatni, a szervezet hatékonyan tud védekezni a betolakodó ellen.

Forrás: 24.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?