11 perc az ülőmunka hátulütőinek kompenzálására

Reggel beülünk az autóba, vagy valamelyik tömegközlekedési járműbe, hogy aztán 8-10 órát ülhessünk az irodában a számítógépünk előtt, majd este leülünk a televízió elé még néhány órára. Az egyre nagyobb teret hódító home office szintén nem kedvez a mozgásigényünknek. Ha így belegondolunk, gyakorlatilag egész nap ülünk, mielőtt lefeküdnénk. A testünk és az izmaink ennél többre hivatottak.

A sok ülés vs. egészséges szervezet

Az állandó ülés során sok esetben képtelenek vagyunk odafigyelni az egészséges testtartásra, legtöbbször görnyedve bámuljuk a monitort vagy pötyögünk a klaviatúrán. Ennek következtében egy idő után fájni kezd a hátunk, beáll a nyakunk, gyakrabban hasogat a fejünk. A mozgáshiány egyenes következménye az elhízás és a szorongás, levertség, depresszióra való hajlam is.

Ráadásul a mozgásszegény életmód a metabolikus szindrómára is hajlamosít, mely jellemzői: a magas vérnyomás és szövődmények, szív- és érrendszeri betegségek. Holland kutatók szerint a 2-es típusú diabétesz kialakulásának rizikója ülő életmód mellett az ötszörösére nő. A testmozgás hanyagolása székrekedést, aranyeret is okozhat.

Megoldás: Mozogj mindennap!

Ahhoz, hogy ellensúlyozhasd az ülőmunka egészségügyi hátulütőit naponta fel kell állnod az íróasztaltól, a kanapéról, a volán mögül és át kell mozgatnod a porcikáidat, lehetőleg tetőtől talpig. Ehhez nem kell órákat izzadnod, a Columbia Egyetem kutatása szerint, elég napi 11 perc mozgás ahhoz, hogy enyhítsd az egésznapos ülés okozta károkat. Szóval minimum ennyit érdemes mindennap mozognod, persze ennél többet bátran lehet.

Ráadásul a kutatók szerint nem szükséges egyben lemozognunk a 11 percet, ezt részletekben is megtehetjük, akár 1-1- perces tornagyakorlat, vagy napközben elosztott, tömbösített séták révén. Vagyis, végre félreteheted a kifogásaidat.

Laborvizsgálattal kiderítheted, milyen nyomokat hagyott a szervezetedben az ülőmunka. Egy általános laborvizsgálat révén, terheléses vércukor-vizsgálattal kiegészítve, időben kiderülhet, okozott-e károkat az egészségedben a „székhez kötött” életmód.

Forrás: Nlc

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Vélemény, hozzászólás?