A gluténérzékenység 5 váratlan tünete

A gluténérzékenységnél 300 fizikai, és neurológiai tünet jelentkezhet különböző kombinációkban. Ezek közül mutatjuk azt az 5 leggyakrabban előforduló tünetet, amikről nem gondolnád, hogy a lisztérzékenység is okozhatja.

Csonttörés

A gluténérzékenyek 30%-kal gyakrabban törik el a csontjukat, mint az átlag. Szignifikáns a csípőtáji törések gyakorisága, mert ez 69%-kal sűrűbben fordul elő a gluténérzékenyeknél. Az okozhatja, hogy a betegség miatt sérült vékonybélben a kalcium nem tud felszívódni rendesen.

Vérszegénység

Számos oka lehet a vashiányos vérszegénységnek, ezek közül az egyik a gluténérzékenység. Normál esetben, a vas a vékonybél azon részében szívódna fel, ami a cöliákia miatt károsodik. Előforduló tévedés, hogy a hölgyek sokszor azt hiszik, a menzesz miatt vashiányosak (megtapasztalják a jellegzetes tüneteit: kimerültség és a gyengeség), és egy laborvizsgálattal a vérképből gyorsan ki is derül, DE ha az érték túlságosan alacsony, érdemes elvégeztetni egy glutén tesztet is, mert állhat ez a háttérben.

Gondolkodási nehézségek – koncentráció hiány

Néha egészségesen is lehetünk szétszórtak, de, ha ez gyakorivá válik, és nincs meg a kiváltó oka, mint pl. a stressz, alváshiány,… akkor lehet, hogy a gluténérzékenység a felelős érte. A háttérben lévő pontos fiziológiai mechanizmusok még nem ismertek, jelenleg a tudósok a glutén hatására létrejött antitestekkel magyarázzák ezeket a neurológiai tüneteket. Amennyiben ok nélkül lelassult gondolkodás, koncentrációs nehézségek, memóriazavarok jelentkeznek, érdemes egy ideig gluténmentes diétát tartani, mert ha attól megszűnik, akkor már meg is van megoldás.

Egyensúlyzavar

Egyensúlyi problémák, és/vagy a végtagokban tapasztalható zsibbadás is lehet a gluténérzékenységhez köthető neurológiai tünet. A gluténérzékenyeknek kevesebb szürkeállományuk van a motorikus képességekkel kapcsolatos agyi területeken, ez okozza ezt a kellemetlen tünetet.

Depresszió

Gyakori tünet a gluténérzékenyek között, amit okozhat egyrészt a betegség miatt kialakult gyulladás, másrészt az a tény, hogy a betegek gyakran érzik rosszul magukat. A gluténmentes étrend könnyen megoldhatja ezt a panaszt. Sajnos a depresszió és a szorongás széles körben elterjedt, ezért ha valakit érint, nem érdemes egyből lisztérzékenység-tesztet végeztetnie, hacsak nem társul más erre gyanút adó tünetekkel.

Forrás: HáziPatika, The University of Chicago

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A gabona pokla - a gluténérzékenység

A gabona pokla – a gluténérzékenység

Az utóbbi években előkerült népbetegség a gluténérzékenység, orvosi nyelven cöliákia, vagyis lisztérzékenység. Ez az allergia …

Vélemény, hozzászólás?