A szorongás hatása a testünkre

Az aggodalom mindenki életének természetes része, viszont tartós fennállás esetén szorongássá alakulhat át, amelynek már jelentős egészségkárosító hatásai vannak.

Idegrendszer

A szorongás hatására feszültség jön létre az idegrendszerben, aminek köszönhetően megnövekedhet a stresszhormonok termelődése, ezek pedig felgyorsítják a légzést, a szívverést, megemelik a vércukorszintet, több vér pumpálódik a karokba, és a lábakba. Ez hosszú távon nagyon megviseli a keringési rendszert.

Izmok

A szorongás hatására a nyakban, illetve a vállakban megfeszülnek az izmok, ez pedig fejfájáshoz, migrénhez vezet. Ezen a relaxálás, a meditáció, a jóga, és a masszázs is segíthet.

Légzés

A szorongás hatására mélyebbeket kezdünk lélegezni, mindezt sokszor anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk. Ez probléma lehet olyanoknak, akik tüdőbetegek, asztmásak, vagy más légzőszervi betegségük van.

Szív

A tartós szorongás megemeli a vérnyomást, hajlamosít a magas vérnyomásra, ami rendkívül árt a szívnek, megnöveli a szívroham, és a stroke kialakulásának esélyét is. A feszültség hatására a szív gyorsabban és erősebben is ver, amitől hosszú távon begyulladhatnak az erek, továbbá megvastagodhatnak, megkeményedhetnek az artériák falai.

Vese

A szorongás miatt termelődő stresszhormonok megemelik a vércukorszintet, ami túlsúlyosak, cukorbetegek számára hosszú távon ártalmas, plusz vesebetegség kialakulását is okozhatja.

Gyomor

A szorongás többeknél vált ki komoly emésztőrendszeri tüneteket, mint a hasmenés, hányinger, vagy akár hányást is. Ezek mellett állandó gyomorpanaszokat is okozhat.

Immunrendszer

A szüntelen szorongás meggyengíti a szervezet védekezőképességét, ami miatt kialakulhat rendszeres megfázás vagy influenza, szénanátha, elhúzódó gyógyulás betegségeknél, hajlam fertőzéses eredetű betegségekkel szemben, torokgyulladás, kimerültség, sérülések lassabb gyógyulása, és akár allergia is.

Forrás: WebMD

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?