Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A szorongás hatása a testünkre

Az aggodalom mindenki életének természetes része, viszont tartós fennállás esetén szorongássá alakulhat át, amelynek már jelentős egészségkárosító hatásai vannak.

Idegrendszer

A szorongás hatására feszültség jön létre az idegrendszerben, aminek köszönhetően megnövekedhet a stresszhormonok termelődése, ezek pedig felgyorsítják a légzést, a szívverést, megemelik a vércukorszintet, több vér pumpálódik a karokba, és a lábakba. Ez hosszú távon nagyon megviseli a keringési rendszert.

Izmok

A szorongás hatására a nyakban, illetve a vállakban megfeszülnek az izmok, ez pedig fejfájáshoz, migrénhez vezet. Ezen a relaxálás, a meditáció, a jóga, és a masszázs is segíthet.

Légzés

A szorongás hatására mélyebbeket kezdünk lélegezni, mindezt sokszor anélkül, hogy egyáltalán észrevennénk. Ez probléma lehet olyanoknak, akik tüdőbetegek, asztmásak, vagy más légzőszervi betegségük van.

Szív

A tartós szorongás megemeli a vérnyomást, hajlamosít a magas vérnyomásra, ami rendkívül árt a szívnek, megnöveli a szívroham, és a stroke kialakulásának esélyét is. A feszültség hatására a szív gyorsabban és erősebben is ver, amitől hosszú távon begyulladhatnak az erek, továbbá megvastagodhatnak, megkeményedhetnek az artériák falai.

Vese

A szorongás miatt termelődő stresszhormonok megemelik a vércukorszintet, ami túlsúlyosak, cukorbetegek számára hosszú távon ártalmas, plusz vesebetegség kialakulását is okozhatja.

Gyomor

A szorongás többeknél vált ki komoly emésztőrendszeri tüneteket, mint a hasmenés, hányinger, vagy akár hányást is. Ezek mellett állandó gyomorpanaszokat is okozhat.

Immunrendszer

A szüntelen szorongás meggyengíti a szervezet védekezőképességét, ami miatt kialakulhat rendszeres megfázás vagy influenza, szénanátha, elhúzódó gyógyulás betegségeknél, hajlam fertőzéses eredetű betegségekkel szemben, torokgyulladás, kimerültség, sérülések lassabb gyógyulása, és akár allergia is.

Forrás: WebMD

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így érinti a testet a stressz-reakció

A “harcolj vagy menekülj” idegrendszeri válaszreakció a szervezet egy automatikus túlélési mechanizmusa, amely felkészíti a testet, hogy akcióba lépjen. Minden érzékszerv, és végtag csúcsra lesz járatva, a harc, vagy futás érdekében, ám ez más testi funkciók kárára történik, így ha nincs valódi vészhelyzet, hanem csak stressz, az rendkívül káros a szervezetnek.

Vélemény, hozzászólás?