Alapjaiban változhat meg a rák kezelése

Egy új immunterápia alapjaiban változtathatja meg a rákkezelést

A fej,- és nyakrákos betegek túlélési esélyei előrehaladott állapotban rendkívül alacsonyak. Az új terápiában a nivolumab nevű antitest a tumor elleni harcra készteti az immunrendszert, ezáltal jelentősen növeli a páciens túlélési esélyeit, azaz sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos kemoterápia. Ráadásul az új immunterápiával kezelt betegeken kevesebb mellékhatás jelentkezik – ismertette az eredményeket a tanulmányt vezető Kevin Harrington professzor az Európai Rákkongresszuson.

Haladás a rákgyógyításban
A kép forrása: http://www.icr.ac.uk/

Az immunrendszerünk képes legyőzni a rákot. A probléma az, hogy a “programozott halál 1″, vagyis a PD-1 elnevezésű fehérje megakadályozza, hogy az immunrendszerünk észrevegye, és megtámadja a rákos sejteket. A tudósok ezért olyan antitestek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek a T-sejtek felszínén keletkező PD-1 receptor blokkolásával késztetik az immunrendszert a rák elleni harcra. A nivolumab is ilyen.

A New England Journal of Medicine folyóiratban is megtekinthető tanulmány több mint 350 beteg bevonásával készült. Az adatok szerint a nivolumabbal kezelt páciensek 36%-a, a kemoterápiával kezeltek csak 17 %-a volt még életben 1 évvel a kezelés megkezdése után.

A túlélési arányok közötti különbség még látványosabb volt olyan betegeknél, akiknél HPV (humán papillomavírus) jelenlétét mutatták ki. Itt az új immunterápiával átlag 9,1 hónappal, míg a kemoterápiával 4,4 hónappal sikerült meghosszabbítani a betegek életét. A kezelésre nem reagáló, vagy előrehaladott stádiumú rákos betegeknél, jellemzően kevesebb mint 6 hónap a túlélési idő.

Készült olyan tanulmány is, amely 94, előrehaladott stádiumú veserákos beteg bevonásával történt. A nivolumab és az ipilimumab együttes alkalmazásával történő terápiával jelentősen csökkenteni tudták a daganat méretét a páciensek 40%-ánál, és minden tizedik beteg szervezetéből teljesen eltűnt a rák! A hagyományos kemoterápia csak a betegek 5 %-ánál csökkentette a tumor méretét.

A brit Rákkutató Intézetben dolgozó Kevin Harrington professzor szerint, a nivolumab terápia gyökeres változást hozhat az előrehaladott stádiumú fej- és nyakrákos betegek gyógyításában. Egyelőre csak a bőrrákos esetek kezelésében hagyták jóvá a nivolumab használatát a gyógyszer-engedélyező hatóságok.

Forrás: Index

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?