Allergia

Mi az allergia?

Az allergia nem más, mint szervezetünk túlzott immunreakciója olyan látszólag ártalmatlan anyagokra (virágpor, pollen, szőr, por stb.), amelyek normális körülmények között semmilyen irritációt nem okoznak a szervezet számára. Ezeket az anyagokat nevezzük allergéneknek.

allergia-egeszsegugyelet-nagy

Allergén lehet a pollen, az állatszőr, a penészspórák, az atka, a különböző állatok mérgei (pl. méh),
az élelmiszerek, a mikroorganizmusok, a vegyszerek, a nehézfémek, a gyógyszerek, a virágpor stb.
Egy allergiás reakció során beinduló védekező mechanizmus a kellemetlen tünetektől egészen az életveszélyes szimptómákig terjedhet.

Szerencsére, a gyermekkorban jelentkező allergia kinőhető, bár ez esetben is vannak kivételek. Minél később jelentkezik nálunk allergiás reakció, sajnos annál kevésbé valószínű, hogy kigyógyulhatunk belőle.

Az allergia fajtái

Az allergia tünetei és fajtái aszerint is nagymértékben változnak, hogy melyik szervben történik az allergiás reakció. Ennek köszönhetően a levegőben terjedő allergének a légutak és a szemnyálkahártyáját irritáló allergia okozói. Példának okáért ide tartozik a szénanátha.

Allergiás rinithis a széna nátha latin neve. Tünetei meglehetősen kellemetlenek, hatására megvastagodik az orrnyálkahártya, folyamatos orrfolyás, tüsszentés, a szem könnyezése jellemzi. Ez esetben, ha az allergén a tüdőbe jut, akkor asztmás tünetekkel is járhat (nehézlégzés, sípoló lélegzetvétel,
fullasztó köhögés).

Ha az allergén az emésztőrendszerbe „téved” hasüregi fájdalommal, hányással, hányingerrel, hasmenéssel, puffadással számolhatunk, illetve olyan bőrtünetekkel, mint az ekcéma, duzzadás vagy bőrpír.

Amikor az allergia halálos

Súlyosabb esetben a reakció nem csak egy területet érint, hanem a teljes szervezetet birtokba veszi és anafilaxiát okoz. Ez egy rendkívül veszélyes sokk, amit az allergének váltanak ki, és ami kezelés nélkül (bizonyos esetekben kezelés mellett is) halálhoz vezethet. Azonnali beavatkozást igényel!

Mivel a kezelés ez esetben halaszthatatlan, ezért maga a beteg is elvégezheti, ha állandóan magával hordja az erre a célra szolgáló injekciót, aminek használatáról megfelelő tájékoztatásban részesült. Természetesen ilyenkor is szükséges az ellenőrző orvosi vizsgálat és utókezelés.

Hogyan mutatható ki az allergia?

Bár több vizsgálat is adott, az allergia kimutatása kapcsán alapvetően két megbízhatóbb típusú eljárást különböztetünk meg: a provokációs teszteket és a vérvizsgálatokat.

Előbbi esetén a szervezetet, leginkább a bőrt érintkezésbe hozzák az allergénnel. Természetesen kis mennyiségű allergénről vagy allergén-kivonatról van szó. Azoknál, akik érzékenyek az adott anyagra, rövid időn belül helyi reakció jön létre, így könnyen meghatározható, hogy az egyén a vizsgált anyagok közül mire allergiás és mire nem.

A vérből történő allergia vizsgálat során az össz IgE mennyiségét mutatják ki általában, de ez a faktor nem minden esetben pontos, mivel más betegségek (fertőzések, vérproblémák, paraziták) hatására is megnövekedhet a vérben az IgE szint.

Az immunglobulin E, az IgA-hoz hasonlóan a nyálkahártyákon található meg. és az IgE antitest az allergiás reakciókban jut szerephez. Allergiásoknál különféle allergén-specifikus IgE-k termelődnek.
Ezek az ellenanyagok azok, amelyek az allergénekkel és a nyálkahártyák hízósejtjeivel reakcióba lépnek,
ami hatására hisztamin szabadul fel, és ez okozza az allergiás tüneteket.

Jó, ha tudod, hogy a vérvizsgálat pontosabb, ha az allergén-specifikus IgE szintjét mérik, azaz azoknak az IgE-knek a szintjét, melyek az allergénnel lépnek kapcsolatba.

Allergiás tünetek lehetnek:

  • Légúti szimptómák: orrfolyás, szakadozó orrlégzés, tüsszentő-rohamok, fülgyulladás, rekedtség, köhögés, hörghurut.
  • Bőrtünetek: Viszkető kiütések, gyulladt bőr, ekcéma.
  • Idegrendszeri jelek: viselkedési problémák, alvászavar, krónikus fejfájás, fáradékonyság.
  • Gyomor- és bélrendszeri szimptómák: hányinger, hányás, hasi görcs, hasmars, véres nyálkaürítés, súlyállás, reflux, székrekedés.
  • Vérképzőszervi tünetek: bőr- vagy nyálkahártyavérzés, vashiány és vérszegénység.
  • Egész testet érintő tünetek: anafilaxiás sokk.

Az allergia kezelése

Mint minden betegség esetén, az allergia kapcsán is elsődleges szerep jut a megelőzésnek. Ha teheted, kerüld az allergéneket.

A hagyományos kezelési módok

A rossz hír az, hogy jelenleg még nem létezik olyan sikeres kezelési mód, ami a konkrét okokat venné célba. Ugyanakkor a hiposzenszitivitásos immunterápia sok esetben jelentett már megoldást a problémára.
Az említett kezelés során a páciens egyre több allergént kap, ami hatására az immunrendszer tűrőképessége
fokról-fokra alkalmazkodik az adott allergénhez.

Kialakult allergiás reakció esetén számos allergia ellenes gyógyszer kapható, melyek a különféle kémiai
mediátorokat blokkolva fejtik ki hatásukat. (Pl. antihisztaminikumok, hidrokortizon, kortizon, dexamethason, epinefrin stb.)

Alternatív megoldás

Szerencsére az már kiderült, hogy a gyermekkorban jelentkező ételallergiákat szinte kivétel nélkül ugyanaz
a jelenség okozza, amire most a szakszavak halmozásának elkerülése miatt nem térnénk ki.
A lényeg az, hogy ez esetben a gyermek bélflórájának helyreállítása a cél müzlibe vagy dzsúzhoz adagolt inzulinnal. Utóbbi természetes forrása a csicsóka.

A bőrgyógyászatban és a szépségiparban gyakran alkalmazott fényterápiák is sikeresen alkalmazhatók
néhány allergiával szemben.

Mennyi esélyed van arra, hogy nálad is kialakuljon az allergia?

Sajnos, ha a felmenőid között volt már allergiás beteg, akkor nagy az esély rá, hogy nálad is kialakul,
mivel a hajlam öröklődik.

Gondoltad volna? Ha egyáltalán nincs a családodban allergiás, a leendő csecsemőnél még ebben az esetben is 10% esély van arra, hogy nála allergia alakuljon ki. Ha pedig a születendő gyermek mindkét szülője allergiás, akkor ez a veszély 60-80%-ra emelkedhet. Ezek a tények nem determinálják, hogy a kicsi allergiás beteg lesz, de növelik annak rizikóját, amit bizonyos környezeti hatások csak tovább fokozhatnak.

Milyen környezeti hatásokkal növelheted gyermeked esélyét az allergia kialakulására?

  • Ha idejekorán felfüggeszted az anyatejes táplálást, és tehéntejes megoldásra térsz át tetézheted gyermeked allergiára való hajlamát…
  • Ha a kicsit már csecsemő korában sok allergén veszi körül (macskaszőr, penész, por), úgy az esélyei is csökkennek az allergiával szemben…
  • A passzív dohányzás, a szmog óriási szerepet játszik abban, hogy a gyermeknél később asztma alakulhasson ki… 

A jelenkor nem könnyíti meg a dolgunkat az allergiával szemben a gyors éttermi koszttal, a rohanó életmóddal, a vitaminszegény táplálékokkal, a környezetszennyezéssel, a szmoggal stb. Te, ne tetézd tovább a rizikófaktorokat óvd gyermekedet és magadat is az allergiától megfelelő életmóddal és közvetlen környezeted egészséges légkörével!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 légzés tipp a jobb életért.

13 légzéstipp, amivel javíthatsz az életminőségeden

A légzés alap. Mindenki csinálja, de csak kevesen és csak ritkán figyelnek rá valóban oda. …