Cukorbetegség

Mi az a cukorbetegség?

Az anyagcsere-betegségek közül világszerte a diabetes mellitus, a cukorbetegség a leggyakoribb. A diabétesz elsősorban szövődményeivel rombolja a betegek életminőségét. A cukorbetegség jellegzetessége, mivel csökkent az inzulinhatás vagy teljesen hiányzik, hogy a szervezet bizonyos sejtjei képtelenek felvenni a vérből a szőlőcukrot és így éheznek. A szőlőcukor pedig távozik a vizelettel, innen ered a betegség latin elnevezése, ami édes vizeletet jelent.

cukorbetegseg-egeszsegugyelet-nagy

Inzulinrezisztencia vagy inzulinhiány is kiválthatja az inzulinhatás csökkenését vagy teljes hiányát. Ez pedig azt jelenti, hogy ugyanolyan mértékű inzulinhatás magasabb inzulinszintet igényel.

A cukorbetegség nem csak Hazánkban terjed rohamosan, de világszerte több százezreket érint. Már tíz évvel ezelőtti adatok alapján is közel fél millió diabéteszes élt Magyarországon. Ez mára csak emelkedett. Nem beszélve a kezeletlen betegek számáról.

Mikor beszélhetünk cukorbetegségről?

A napjainkban, érvényben levő meghatározás szerint, akkor beszélhetünk diabéteszről, ha az éhgyomori vércukorérték rendszeresen 7,0 mmol/l vagy ennél magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 2 órával
később mért érték 11,1 mmol/l vagy ennél magasabb.

Károsodott éhomi vércukorértékről akkor beszélünk, ha az éhgyomorra mért vércukorszint 6,1-6,9 között van.
Csökkent cukortoleranciáról van szó, ha a cukorterhelés során két óra múlva mért érték 7,8-11,1 mmol/l között van.
Bár ez a két eltérés fokozott érrendszeri kockázatot jelenthet a betegségre nézve, még nem azonos a cukorbajjal. Ilyenkor még a megfelelő életmódváltás helyre billentheti a cukorháztartást.

Milyen típusai és okai vannak a cukorbetegségnek?

A diabétesz kapcsán elsősorban az 1-es típusú és a 2-es típusú cukorbetegséget különböztetjük meg, de ezeken
kívül is vannak változatok.

1-es típusú cukorbetegség: Ez esetben az okot az inzulintermelő béta-sejtek pusztulása adja a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben. A betegség tehát, a szigetsejtek elleni autoimmun-reakció folyománya. Az 1-es típusú cukorbaj minden életkorban megjelenhet és csak az inzulin pótlásával kezelhető.

2-es típusú cukorbetegség: Elsősorban az inzulinrezisztencia következményeként alakul ki ez a fajta cukorbetegség, amihez a hasi zsírszövet felszaporodása vezet. Kezdetben még nem beszélhetünk vércukor-eltérésről, aminek oka a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése. Előrehaladottabb állapotban azonban, a hasnyálmirigy inzulin-elválasztása az inzulinrezisztenciához viszonyítva elégtelenné válik, amikor is csökkent glükóz-tolerancia alakul ki, majd pedig maga a diabétesz. Tünetei együttesen érelmeszesedéshez vezethetnek, mivel a cukoreltéréseken túl, a magas vérnyomás és magas vérzsír-szint is jellemző rá. A kezelés az inzulinrezisztencia csökkentését veszi elsődlegesen célba. Nagyon fontosak az életmódbeli tényezők, a gyógyszeres kezelés mellett.

Másodlagos cukorbetegség: Ez a változat más betegségekhez és akár genetikai eltérésekhez is kapcsolódhat. Hazánkban elsősorban a hasnyálmirigy-károsodással hozható összefüggésbe, de kialakulhat epeúti kövesség vagy alkoholizmus miatt is. A kezelést meglehetősen nehézzé teszi a hasnyálmirigy teljes károsodása. Az emésztőenzimek csökkent termelődése miatt elnyújtja a szénhidrát-felszívódást. Egyes gyógyszerek is okozhatnak másodlagos cukorbajt, így például a szteroidok, antipszichotikumok is. Az Inzulinhiány pótlásával kezelhető és fontos a rendszeres vércukorszint ellenőrzés is.

Terhesség alatt kialakult diabétesz: Itt nincs köztes állapot, mert vagy cukorbeteg a páciens vagy sem. Ez esetben a magzati károsodás elkerülése miatt még szigorúbb a vércukorszint ellenőrzése, és mivel a gyógyszeres kezelés nem jöhet szóba, ezért diétával vagy inzulinnal kezelhető. Van, akinél a szülést követően el is múlik a betegség, de a kismamát a 24-28. hét között, és szülés után is szűrni kell.

Milyen tünetek esetén gyanakodhatunk cukorbetegségre?

  • A viszonylag gyorsan kialakuló cukorbetegség egyik első tünete a fokozott folyadékvesztés: Az a cukormennyiség, ami a vizeletben választódik ki, sok folyadékot köt meg, így vizelethajtó hatással bír. Ennek következtében, a diabétesszel küzdők 4-5 vagy akár több litert is vizelnek, és ezzel arányosan sok folyadékot isznak.
  • A bőrviszketés, az éjszaka jelentkező lábikragörcs, a látásromlás, a hajlatokban jelentkező bőrkimaródás, végtagzsibbadás szintén figyelmeztető jelek lehetnek.
  • Anyagcsere-problémák: Ha nincs inzulinhatás, a sejtek képtelenek felvenni a szőlőcukrot, így bár magas a vér cukortartalma, a sejtek koplalnak. Ilyenkor többet eszünk, mégis lefogyunk. A zsírokat nem tudja teljesen lebontani a szervezet cukor hiányában, cukor nélkül acetonná, acetecetsavvá alakulnak át. Ez pedig acetonszagú leheletet eredményez, ami szintén a betegség egyik tünete. Ezek az anyagcseretermékek savanyúak, és, ha felszaporodnak, a szervezetben a vegyhatás eltolódik, ami hányingerhez, hányáshoz, szapora légzéshez, súlyosabb esetben pedig akár kómához is vezethet.
  • Fertőzésekre való hajlam: Ha nem fedezzük fel és kezeljük a betegséget, akkor a szövetekben megemelkedhet a cukortartalom, ami a baktériumok, gombák melegágya, miközben az immunrendszer védelme meggyengül. Ebből kifolyólag a betegség tünetei lehetnek a gyakori gombás- és nyálkahártya-fertőzések, bakteriális fertőzések is. 

Szövődmények

2-es típusú cukorbetegség esetén az említett tünetek ritkán jönnek elő, mivel a vércukorszint lassan emelkedik. Gyakran csak a szövődmények hívják fel a figyelmet a bajra. Ha a vércukorszint tartósan magas, az károsítja a szervezet, különböző fehérjéit.

Gyakrabban előforduló szövődmények:

  • Neuropátia: Vegetatív működési zavarok, érzéketlenség esetén fordul elő. Előbbihez tartozik az impotencia, a székrekedés, izzadás, szapora szívverés, hasmenés.
  • Retinopátia: A retinakárosodás következtében kialakuló folyamatos látásromlás.
  • Nefropátia: A vese kis erei károsodnak ilyenkor, ami magas vérnyomást, fehérjevizelést okozhat, végül pedig egészen a veseelégtelenségig vezethet.
  • Nagy erek betegségei (makroangiopátiák): Bármely verőérben kialakulhat érelmeszesedés. Ez jelentheti a végtagon elzáródást okozó érelmeszesedést, az agyér-betegségeket vagy a koszorúér-betegségeket is. 
Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.