Ekcéma

Kezdetben nem gyanakszunk a vöröslő pöttyök láttán bőrbetegségre, de, amikor már elviselhetetlenül viszket, és nedvedző hólyagokká alakul minden folt, akkor több mint valószínű, hogy az ekcéma jelenségével állunk szemben.

betegsegek-ekcema-nagy-egeszsegugyelet

Milyen tünetei vannak az ekcémának?

Az ekcéma vagy más néven dermatitisz felszínes gyulladás a bőrön, ami bőrpírt, hólyagokat, nedvedzést, duzzanatot, pörkképződést, hámlást és legtöbbször viszketést okoz. Sajnos sok esetben elhúzódó és kiújuló kórról van szó, aminek nehezen tisztázható a kiváltó oka és hosszadalmas a kezelése. Nem ritka, hogy az érintettek nagy része bizalmát veszti a kezelőorvosában, és felhagy a megoldás keresésével.

Dermatitisznek tartják Európában azt a fajtáját az ekcémának, ami hólyagképződéssel jár, de vannak, akik a krónikus bőrgyulladást nevezik így. Azon a bőrfelületen, amelyen krónikus gyulladás áll fenn, folyamatosan jellemző a hámlás és a pörkképződés, és az is, hogy a vakarás következtében megvastagszik az érintett felület.

Mik lehetnek az ekcéma kialakulásának okai?

Az ekcéma nevű bőrbetegség hátterében meghúzódó okokat a legtöbb esetben nehéz feltárni. Sok minden okozhatja, a táplálkozástól kezdve az öröklött hajlamon át, a stresszen keresztül, bizonyos antibiotikumokon túl, akár a bőrrel érintkező különböző anyagok (ékszer, kozmetikum, fényvédő) is kiválthatnak kontaktekcémát.

Amennyiben a fent említett tünetek csecsemőkorban jelentkeznek, úgy valószínűleg a később kialakuló allergia előfutáraként jelentkeznek az ekcémás szimptómák.

Az ekcéma típusai és kezelési módjuk

Szeborrhoeás dermatitisz

Ez a típus elsősorban csecsemőkorban jelentkezik, a hat hónapnál fiatalabb csecsemőknél, de egyértelműen nem különíthető el a gyulladásos, atópiás ekcémától. Jellemző tünete a fejbőrön jelentkező zsíros tapintású, sárgás színű lerakódás, ami alatt az arcra és nem túl gyakran a törzsre is kiterjedő piros kiütések jelentkeznek.

betegsegek-ekcema-egeszsegugyelet-nagy2

A szeborrheás ekcéma szerencsére sok esetben kezelés nélkül megszűnik, legkésőbb a 8. hónapra.
Addig is, amíg tartanak a kellemetlen tünetek, ajánlatos a fejbőr lerakódásait eltávolítani karbamid tartalmú samponok, testápolók révén. Javasolt a bőrt nyugtató és hidratáló krémek alkalmazása is.

Felnőtteknél is jelentkezhet a szeborrheás dermatitisz, de ebben az esetben a fejbőr erőteljesebb korpásodása jelenti az egyetlen tünetet. Ezenkívül az érzékenyebbeknél okozhat bőrpírt, viszketést és gyulladást is. A szóba jöhető kezelés lényege a fejbőrre tapadt lerakódás felpuhítása, az irritált fejbőr megnyugtatása és a hajas fejbőr kiszáradásának megakadályozása. Ha a tünetek a korpásodás elleni készítmények, és a fentebb említett kezelés hatására se múlnak, javasolt bőrgyógyásszal vagy kozmetológussal konzultálni a problémáról.

Pompholix vagy más néven diszhidrotikus ekcéma

Az ekcémának ez a típusa jellemzően a kezeken és a lábakon jelentkezik. Tüneteit a talpakon, az ujjak egymás felé eső részén valamint a tenyéren jelentkező gyulladás, valamint a pici, vízszínű hólyagok adják. Ebben az esetben nem ritka a felülfertőzöttség sem, amit baktériumok okoznak, és ami a nyirokérgyulladás útján képes a teljes szervezet megfertőzésére is.

A diszhidrotikus ekcéma gyógyítása nagyon nehéz, és jellemző, hogy a tünet nélküli időszakok után újra jelentkezik. Más bőrgyulladások részeként is megjelenhet, és a mindennapi stressz is sokat tehet a kiújulásáért.

Kezelése kortikoszteroidot tartalmazó kenőcsök, borogatások révén, valamint bakteriális vagy gombás jegyek esetén antibiotikumos és gomba elleni szerek közreműködésével történhet.

Atópiás dermatitis vagy endogén ekcéma

Ennek során bőrszárazság, viszketés, bőrvörösödés jelentkezik.Súlyosabb esetben sebesedés is megfigyelhető, ami felülfertőződést jelez. Ez egy allergiás jellegű, nem fertőző bőrbetegség. Már csecsemőknél is jelentkezhet, de ez esetben még csak csecsemőkori atópiáról beszélhetünk, ami, ha nem múlik el, vagy idősebb korban jelenik meg, akkor már valódi atópiás dermatitisznek nevezhető.

Pontos okai máig tisztázatlanok, és kezelését tovább nehezíti az a tény is, miszerint az atópiás dermatitisz több, hasonló jegyekkel bíró betegséget jelöl. A tünetmentes időszakokat itt is felváltják a gyulladással járó „rohamok”.

Ősszel és télen jellemzőbbek a tünetek. Az atópiás dermatitisz kezelése szintén kortikoszteroid hatóanyagú krémekkel, bőrnyugtató kenőcsökkel, adott esetben antihisztaminnal történhet.

Mikróbás ekcéma

A mikróbás ekcéma nem apró pöttyök formájában jelentkezik, sokkal inkább érme nagyságú gyulladt, hámló, vörös foltokkal, melyeken gyakran jelennek meg hólyagok is, és gyötrelmes viszketéssel jár.

betegsegek-ekcema-egeszsegugyelet-nagy3

Az ekcémának ez a fajtája jellemzően idősebbeknél, és a száraz bőrűeknél jelentkezik, elsősorban a karokon, lábakon. Azokon a bőrfelületeken, amelyekről hatására lekerül a hámréteg, gyakori a baktériumok elszaporodása. Éppen ezért mindenképpen ajánlott eltávolítani a hámpörköket csapvízzel, gyulladáscsökkentő gyógynövényes borogatással vagy fertőtlenítő oldat segítségével.

Ezt követően pedig a baktériumok miatt antibakteriális kezelés javasolt, amit a bőrgyulladást megszüntető kortikoszteroid tartalmú készítményekkel érdemes kiegészíteni. A bőr kiszáradását megfelelő hidratálással ebben az esetben is meg kell előzni!

Vénás eredetű ekcéma

Ez az ekcémaforma krónikus vénás elégtelenség esetén és helyén alakul ki. Hatására az alsóvégtagokon pigmentáció, bőrmegvastagodás, visszértágulat alakul ki, miközben a boka környékén és a lábszáron a bőr hámfosztott lesz és kivörösödik. A felülfertőződés sem ritka.

Az ekcémának ez a fajtája gyakran előzi meg a lábszárfekélyt. Kezelésének célja javítani a vénás keringés állapotán felpolcolással, kompressziós harisnya alkalmazásával és persze mozgással. Fontos a fertőtlenítő borogatás is annak érdekében, hogy megelőzhető, illetve legyen a felülfertőződés és csökkenjen a gyulladás. A helyi kezelés kortikoszteroid hatóanyag révén ebben az esetben is jótékony.

Tippek az ekcéma enyhítésére

  • Kemikáliák helyett válts natúr kozmetikai termékekre.
  • Tisztálkodáshoz és testápoláshoz kifejezetten ekcémásoknak ajánlott termékeket használj.
  • Táplálkozz változatosan, és fogyassz sok friss összetevőt.
  • Kerüld a tartósítószereket és adalékanyagokat.
  • Ne fogyassz túl fűszeres vagy túl csípős ételeket, mert ezek verejtékezést okoznak és fokozhatják a szimptómákat.
  • Hidratálj és nyugtasd a bőröd.
  • Kerüld a gyapjú és a műszálas ruhaneműket.

Általánosságban elmondható, hogy a bőr védelme a kiszáradástól minden ekcémaforma esetében fontos és szükséges lépés, ahogyan a gyulladás csökkentése is. Bármelyik fentebb felsorolt tünettel érdemes szakorvoshoz fordulni, még akkor is, ha a kezelés hosszadalmasnak ígérkezik.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Bőrápoló csodaszer a konyhádból

Az indiai nők szépségelixírje a kurkuma, amiről kutatások állítják, hogy 75%-kal csökkenti a sejtek kémiai károsodását. A „szent por” azonban ennél többre is hivatott, mind a szépségápolás, mind pedig a gyógyítás terén. Nem véletlenül vált a natúr kozmetika egyik fontos összetevőjévé.