Amit jó, ha tudsz a vitiligo nevű bőrbetegségről

A vitiligo nevű bőrbetegség tünetei elsősorban esztétikai szempontból keserítik meg az érintettek életét, mivel hatására látható fehér foltok jelennek meg, akár az arcon vagy a kézfejen is. Kialakulásának okai máig tisztázatlanok.

A genetika, a környezeti hatások és az immunrendszer is szerepet játszhatnak a különös bőrprobléma kialakulásában, amelyet gyógyítani nem, enyhíteni azonban már tudnak.

Fehér foltok a bőrön: vitiligo.

Különösen azok vannak veszélyben, akiknek a családjában már előfordult, de vannak olyan esetek, amikor egy súlyosabb sérülést (pl.: égési) okozó baleset, vagy nagy trauma után tapasztalják a jelenséget. A foltok megjelenésének erőssége is változhat, időnként lehetnek nagyon erősek, aztán enyhülhetnek, vagy stagnálhatnak.

Az orvosok szerint pigmentzavarról van szó, amelyet maga az egyén szervezete idéz elő.

Ez az oka annak, hogy ez a bőrjelenség autoimmun betegségekkel is összefüggésbe hozható. Hatására a melanociták vagyis a pigmenttermelő sejtek működése zavarodik össze.

Azokon a területeken, ahol a melanociták működése leáll, vagy elpusztulnak, ott keletkeznek a fehér foltok. Mégis leggyakrabban a száj körül, a kézfejeken, a hónalj körül és a nyakon jelennek meg. Ritkább esetben a fejbőrön, a haj alatt vagy a haj körül alakulnak ki.

Bőrbetegség fehér foltokkal.

Nem csak mentálisan zavaró ez a betegség, de egyéb következményei is lehetnek, hiszen a pigmentek védenek a káros UV sugaraktól, így az érintetteknek a fényvédelemre is különösen oda kell figyelniük, mivel enyhe sugárzás is súlyosabb napégést eredményezhet esetükben.

A laikusok gyakran az albinizmussal azonosítják a vitiligot, de semmilyen összefüggés nincs a két betegség között, ugyanis a vitiligo miatt a szem és hajszín nem változik.

Amivel enyhíthetők a tünetek

  • folyamatos, erős fényvédelem
  • speciális smink, amivel a foltok eltüntethetők
  • béta-karotin táplálék kiegészítő szedése a foltok sötétebbé tételéért
  • hatékony kezelést jelenthet az UVB és az UVA fényterápia

Magyarországon jelenleg még nem elérhető, de létezik az úgynevezett depigmentációs eljárás, amikor nem a fehér foltokat akarják sötétíteni, hanem a bőr többi felületét fehérítik, azonban ez visszafordíthatatlan és veszélyes módszer.

Olyan sebészeti eljárás is létezik, amely során új bőrfelületet ültetnek a fehér részek helyére, de ez sem számít rutin eljárásnak.

A betegség világszinten a lakosság 1-2 %-át érinti. Ha ismerünk a családunkban olyat, aki szenved a problémától, különösen figyeljünk oda az egészségmegőrzésre, és az egészséges életmódra, valamint a fényvédelemre.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így ápold a bőröd ősszel

Az évszakváltás nem csak a ruhatárunktól igényel változásokat, de a bőrápolási rutinunk terén sem árt odafigyelni a bőrünket ért változó környezeti hatásokra. Nyáron a fényvédelem, ősszel a regenerálás kerülhet fókuszba.

Vélemény, hozzászólás?