Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A gabona pokla – a gluténérzékenység

Az utóbbi években előkerült népbetegség a gluténérzékenység, orvosi nyelven cöliákia, vagyis lisztérzékenység. Ez az allergia hosszú időn keresztül lappanghat pedig a súlyos felszívódási és tápanyagzavarok elkerülése érdekében fontos, hogy mihamarabb diagnosztizálják.

Mindenekelőtt célszerű tisztázni pontosan mi a glutén: a glutén gabonákban található fehérje összetevő, amely fele-fele arányban az alábbi két csoportra oszlik: glutenin és gliadin. Az érzékenység a gliadin alcsoporttal függ össze.

Ez a fehérje típus a búzában, a rozsban, zabban és árpában fordul elő, így ezek fogyasztása vezethet a súlyosabb problémákhoz, például a vékonybél sorvadásához.

A gluténérzékenységgel küzdő gyermekek éhezőkre hasonlítanak.

A vékonybélben található bélbolyhok képtelenek lesznek ellátni funkciójukat, ami hatására a tápanyagok ideális felszívódása nem jön létre, így azok nem tudnak megfelelően hasznosulni.

A lisztérzékeny beteg szervezetében csökken a zsírok, fehérjék, szénhidrátok normál felszívódása.

Különösen a zsírok tekintetében beszélhetünk az első tünetek megjelenéséről: hasmenés vagy zsírfényű, laza széklet. Hosszú távon ezek a helytelen működések további problémát vonnak maguk után, amelynek első jelei a fogyás és a folyadék visszatartás. A folyadék nem megfelelő távozása miatt ödémás elváltozások jelentkezhetnek, továbbá a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában zavar keletkezik, amelyek olyan betegségekhez vezethetnek, mint a vérszegénység, csontritkulás, vérzékenység.

Főleg gyermekkorban veszélyes a gluténérzékenység és annak kezeletlensége.

Gyakran közeli hozzátartozó hamarabb észleli a tüneteket, mint a gyermek maga. A lisztérzékenységben szenvedő gyermek olyannak hat, mint egy éhező. Gyakori hasmenés, hasi görcsök, kidomborodó has, vékony végtagok, lassú fejlődés, gyengeség, sápadtság jellemzi.

A gluténérzékenység megállapítása ezek alapján viszonylag egyszerűnek tűnik, azonban nem minden esetben jelentkeznek ennyire egyértelműen a tünetek, ráadásul nem is egyformán, egy időben alakulnak ki a különböző embereknél.

Olyan esetek is ismeretesek, amikor a betegség kialakulásához a glutén is kapcsolódik, azonban nem egyértelmű a gluténérzékenység.

Ilyen például a Duhring-betegség nevű bőrbetegség, amely kialakulásáért a glutén és az immunglobulin összekapcsolódása a felelős, a tünetek pedig csalánkiütésekre hasonlító, vörös, égő, viszkető hólyagok.

A gluténmentes étrend kihívásai.

A gluténmentes étrend bevezetésével továbbra is nagyon fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Gabonafélék fogyasztásánál ügyelni kell a gluténmentes, teljes kiőrlésű változatokra, valamint növelni kell a rostokban gazdag zöldségek, gyümölcsök fogyasztását.

A legnagyobb kihívást a búza helyettesítése jelenti, valamint a glutén mint adalékanyag kiszűrése, amely nem csak a gabona alapú élelmiszerekben fordulhat elő.

Szerencsére a betegség előtérbe kerülésével egyre gazdagabb a gluténmentes termékek kínálata, és a vendéglátóipar is kezd odafigyelni ennek az igénynek a kielégítésére, így ma már kevesebb lemondással jár a lisztérzékenység.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Diétázók figyelem: súlyos vitaminhiány fenyegethet

A dietetikusok arra hívják fel a diétázók figyelmét, hogy bizonyos étrendek követése során ajánlott a vitaminpótlást is szem előtt tartani. A sok esetben egészségügyi megfontolásból követett, speciális diéták esetében is megeshet, hogy fontos tápanyagokat vonnak meg a szervezettől.