Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Gyakori női probléma: a hüvelyszárazság

Az orvosi statisztikák szerint minden harmadik nő érintett a hüvelyszárazság problémájában, főleg a változó kor ideje alatt. De nem csak a menopauza idején jelentkezhet ez a kellemetlen elváltozás, egyéb okok is kiválthatják.

egeszsegugyelet-betegsegabc-nogyogyaszat-nagy2

Mikor beszélünk hüvelyszárazságról?

Egészséges esetben a hüvelyváladék miatt a hüvelyfal nedves. A hüvelyváladék termelését az ösztrogénszint tartja fenn. A változó korban csökken az ösztrogén termelés, ekkor bekövetkezhet egy hüvelysorvadás, vagyis a hüvelyváladék csökkenése miatt a hüvely fal szárazzá és rugalmatlanná válik. Tehát az ösztrogén termelésre ható változások okozhatnak hüvelyszárazságot.

Mik a tünetek, és milyen okok állhatnak még a háttérben?

A hüvelyszárazság tünete lehet az égő, viszkető érzés, vagy a közösülés során érzett fájdalom, irritáció. Hátterében nem csupán a változó kor húzódhat, akár fiatalabb korú nőket is érinthet, akiknél az alábbi okok válthatják ki a hüvelyszárazságot:

  • Hormonális zavarok, hormonbetegség, gyógyszeres kezelés mellékhatásai, amelyek befolyásolják a hormonháztartást.
  • Nem megfelelő higiénia. Ha gyakran öblíted a hüvelyed, vagy túlzásba viszed a fertőtlenítő termékek használatát, ellenkező hatást válthatsz ki.
  • Szexuális együttlét során az előjáték, vagy a megfelelő érzelmi kötődés hiánya is okozhatja a nedvesség elmaradását.
  • Akár pszichikai okok is állhatnak a háttérben, a túl stresszes életmód, a kimerültség csökkentheti a libidót.

egeszsegugyelet-betegsegabc-nogyogyaszat-nagy1

A hüvelyszárazság kezelés

Gyakori probléma, hogy a nők nem szívesen beszélnek panaszukról, amely szexuális életüket is megkeserítheti, mivel szégyellik vagy tartanak a komolyabb betegségektől. Először mindenféle szégyenérzet nélkül nőgyógyászhoz kell fordulni és a probléma valódi gyökerét felderíteni.

Napjainkban rengeteg készítmény segít a panaszok leküzdésében, az orvosi vizsgálat azonban elkerülhetetlen a komolyabb betegségek kizárásának érdekében.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Hullik a hajad? A 9 leggyakoribb okozója

A napi 60-100 hajszál elvesztése még teljesen normális, ám ha ennél többet veszítünk, akkor már érdemes felderíteni az okát.