Teljes lett a kép az 1-es tipusú cukorbetegség kapcsán

Egy tanulmány teljes képet ad arról, hogy mi vezet az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Előző tanulmányokból már kiderült, hogy az immunrendszer az 1-es típusú diabétesznél 5 lényeges területet támad. 

Az 1-es típusú, azaz inzulinfüggő diabétesz(IDDM) olyan autoimmun betegség, amelyben a szervezet saját immunsejtjei, a T-sejtek megtámadják és elpusztítják a hasnyálmirigy inzulintermelő bétasejtjeit.

Az immunrendszer T-sejtjeire szükség van, hogy a szervezetünk védekezni tudjon különböző baktériumok, kórokozók, és a vírusok ellen. Ennél a cukorbetegségnél a betegek testében lévő T-sejtek kibújnak a szabályozás alól.

Teljes a kép az 1-es típusú cukorbetegség kapcsán.

A Lincoln Egyetem tudósai találták meg a szigetsejtek pusztulását okozó autoimmun folyamat kiváltó okai közül az utolsó, hiányzó láncszemet. A kutatásuk eredményét a Diabetes c. folyóiratban publikálták.

Ez a felfedezés elősegítheti a betegség megelőzését, és kezelését.

Korábbi tudományos kutatásokban már 4 célpontot azonosítottak,
amelyet az immunrendszer célba vesz 1-es típusú cukorbetegség esetén:

1. inzulin,
2. glutamát-dekarboxiláz enzim,
3. IA2 protein,
4. cinktranszporter-8.

És a teljes kép hiányzó darabja: 5. a tetraszpanin-7 fehérje.

Dr. Michael Christie, a Lincoln Egyetem tudóscsoportjának vezetője kiemelte, hogy a betegség fő célpontjainak meghatározásával most már meg lehet találni azokat az eljárásokat, amelyekkel úgy lehet blokkolni az immunrendszernek az 5 fehérjével szembeni reakcióját, hogy a beteg ne váljon kiszolgáltatottá a fertőzésekkel szemben. Az utolsó, eddig hiányzó láncszem meghatározása után már nagyon bízik egy új kezelés kidolgozásának sikerében.

A cukorbetegek 10%-a tartozik az 1-es típusba, amely jellemzően gyerekkorban alakul ki, ezért nevezik még juvenilis diabétesznek is.

A betegségben szenvedők 90%-a a 2-es típusú diabétesszel küzd, amely legfőképpen a helytelen életmód, és táplálkozás miatt alakul ki, többnyire már felnőtt korban.

Forrás: Index.hu, MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?