Lábmentő tanácsok cukorbetegeknek

Magyarország lakosságának több, mint 5 %-a regisztrált cukorbeteg, vélhetően ugyanennyi az orvosi ellátásban nem részesülő, és közel ezzel azonos a kockázati tényezők száma következtében rövidesen diabéteszessé válók száma. Betegségük leggyakoribb szövődménye lábukat érinti és legvégső esetben annak teljes vagy részleges elvesztéséhez vezethet. A cikkben lábmegmentő tanácsokat olvashatsz.

Világszerte növekszik a 2-es típusú cukorbetegség lábakat érintő velejárója, a részleges vagy teljes lábamputációk száma.

Magyarországon évente 9 ezer csonkoló műtétet hajtanak végre, amelyeknek jelentős hányada megelőzéssel, illetve a hazai közegészségügyben elsősorban financiális okokból kevésbé használatos orvosi eljárásokkal elkerülhető lenne.
A már kialakult cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye lábunkat veszélyezteti. A lábkárosodás, nevezetesen a lábszárfekély ezeknél a betegeknél gyakorlatilag visszafordíthatatlan folyamat, és legrosszabb esetben részleges vagy teljes láb amputációhoz vezethet.

Szerencsére kialakulása megelőzhető, és az életminőségüket szem előtt tartó betegek sokat tehetnek az ellen, hogy a diabétesz alsóvégtagukra gyakorolt nemcsak kellemetlen, de gyakran komoly fájdalommal járó hatásait elkerüljék.

Az alábbiakban számukra szolgálunk néhány jó tanáccsal:

 • Legfontosabb a betegséget gondozó orvossal való együttműködés, az ő utasításainak betartása.
 • Foglalkoztassuk lábunkat, vagyis mozogjunk minél többet! A gyakori sétán túl, naponta legalább 2-3 alkalommal 5 percet tornáztassuk lábujjainkat, bokánkat, hogy fokozzuk a vérkeringést!
 • Az állás, a láb vízszintbe helyezése nélküli ülés nem ajánlott.
 • Kerüljük a lábsérüléseket, ezért ne járjunk mezítláb!
 • Cipőinkben ne legyen talpunkat törő gyűrött bélés, illetve idegen tárgy, pl. kő, kavics!
 • Lábbelink ne szorítson, orra ne legyen kerekített, boltozat süllyedés (népi nevén lúdtalp) esetén megfelelő egyedi,és ne tömegcikként kapható betétet használjunk!
 • A fekély kialakulásának elkerülése érdekében zoknink, harisnyánk ne legyen szoros, orra legyen varrás nélküli!
 • Ajánlott a napi lábápolás. Langyos vízben, alaposan mossunk lábat, a talpat és az ujjak közét is beleértve. Mosás után alaposan töröljük szárazra lehetőleg puha törölközővel.
 • Körmöt csak kiáztatott lábon vágjunk, de sarkait ne vágjuk ki!
 • Célszerű alkalmanként gyógypedikűröst felkeresni! (Kevesen tudják, hogy a talpi bőrkeményedések csaknem 15 százalékából fekély keletkezhet.)
 • Ne érje lábunkat túl hideg vagy forró hatás, így tilos a forró vizes lábfürdő és a napozás!

Minden betegség megkívánja a megfelelő odafigyelést. Ha előrelátó vagy, és még a tünetek megjelenése előtt szeretnéd megóvni a lábaid egészségét, érdemes megfogadnod ezeket a tanácsokat.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?