Néhány szó Selena Gomez betegségéről

A bulvár sajtó sokáig Selena Gomez énekes-, színésznő betegsége miatt volt hangos, ami nem más, mint a ritka lupus.  Cikkünkben összefoglaljuk, mi is valójában ez a főleg nőket érintő, gyógyíthatatlan betegség.

Magyarországon viszonylag sok embert, kb. 7-9000 főt érint ez kór, így gyakoribb, mint például a sclerosis multiplex vagy a leukémia. A lupus egy ritka, de annál súlyosabb betegség, fájdalmas tünetekkel. Az immunrendszer gyakorlatilag saját maga ellen fordul. A tünetek minden betegnél mások, attól függően, hogy melyik szervet támadja meg a betegség.

Lupus, a sokarcú autoimmunbetegség.

A lupus egy sokarcú autoimmun betegség, amely gyógyíthatatlan, de napjainkban megfelelő kezeléssel már jó eséllyel kordában tartható. A legtöbb beteg fogamzóképes nő. Nincsenek konkrétan erre a betegségre jellemző, jól körvonalazható tünetek, jellege elsősorban attól függ, melyik szervtől indul. A szimptómák a betegség aktív szakaszaiban súlyosbodnak.

Általános panaszok lehetnek:

  • fáradékonyság,
  • depresszió,
  • rossz közérzet,
  • étvágytalanság miatti fogyás stb.

A betegek nagy részére, körülbelül 90 %-ára jellemző az égő ízületi fájdalom, főleg a kéz, láb, csukló környékén, amely következtében reggeli merevség tapasztalható. Vannak, akik bénulásnak érzékelik reggelente a mozgás korlátozódását.

Egy jellegzetes tünet azonban előfordulhat a lupus betegeknél, még pedig fény hatására az arcon megjelenő pillangó alakú pirosodás, amely egyben a betegség névadója (lupus erythematosus /SLE/ vagyis vörös farkas).

Az esetek többségében várható vesegyulladás, ami sokszor minden előjel nélkül, alattomosan indul. További panaszok lehetnek idegrendszeri problémák, mint például migrén, depresszió, stb., és természetesen egyénenként különböző panaszegyüttesek jelentkezhetnek.

Az SLE diagnosztizálása során, elsősorban a beteg kórképe és a tünetek együttese vetheti fel a gyanút. Egy 11 pontból álló vizsgálati kritériumrendszerben, ha 4 pontban is eltérést tapasztalnak a normálistól, akkor valószínűsíthető, hogy lupus okozza a bajokat.

Ezek után különböző képalkotási technikákkal vizsgálják, melyik szervet vagy szerveket érinti a kór. A kezeléshez használt terápiák alapját gyulladáscsökkentők és a daganatos megbetegedések esetében használt immunrendszerre ható gyógyszerek alkotják. A további kezeléseket az érintett egyéni tünetei alapján határozzák meg.

Jó hír lehet, hogy a szülés nincs kizárva, azonban nagyobb a vetélés vagy a koraszülés esélye. A vesegyulladás és a fényérzékenység miatt fokozott orvosi felügyelet, kontroll és egészséges életmód szükséges a betegség kordában tartásához.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tudnivalók a vesekőről

Létezik egy szinte elviselhetetlen deréktáji, az alhas, a hát, a láb irányába sugárzó fájdalom, ami az esetek 75 százalékában szinte egyik óráról a másikra megszűnhet. Ez a vesekő okozta vesegörcs.

Vélemény, hozzászólás?