Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A Parkinson-kór hang alapján is felismerhető!

Hang alapján ismeri fel a Parkinson-kórt egy magyar algoritmus

A beszélő hangja alapján a Parkinson-kór felismerésére alkalmas algoritmust fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy nemzetközi beszédtechnológiai versenyre.

A Computational Paralinguistic Challenge elnevezésű megmérettetésen a feladat a beszédben rejlő információk kinyerése automatikus módszerekkel. Minden évben 20-25 nemzetközi csapat indul, idén az SZTE kutatói bizonyultak a legjobbnak.

Az Interspeech konferencia a beszédtechnológiával foglalkozók legnagyobb és legrangosabb éves konferenciája, amelynek alkalmából a szervezők minden évben versenyt is kiírnak a résztvevőknek. A versenyen minden évben 20-25 csapat méretteti meg magát a világ minden tájáról. Idén a szegedi bizonyult a legjobbnak.

„A konferencia előtt egy-két hónappal egy honlapon adatbázist helyeznek el, ezen az adatbázison kell a résztvevőknek kísérletezni – mondta el Tóth László, az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos főmunkatársa. A verseny lényege a gépi tanulási algoritmusok használata.

Ennek során tanítópéldákat adunk az algoritmusnak, az pedig automatikusan megtalálja az összefüggéseket. A nehézséget általában a megfelelő algoritmus kiválasztása és finomhangolása jelenti. A hang felismerése ezután számítógépen keresztül egy szoftver segítségével történik” – tette hozzá a kutató.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Egy növény, ami olyan hatásos mint az ibuprofen

Egy új kutatás azt állapította meg, hogy a matalafi növény, ami Szamoában „minden hátsó kertben megtalálható„ annyira hatékony gyulladáscsökkentő, mint az ibuprofen, sőt akár olyan súlyos betegségek kezelésére is használható, mint a Parkinson-kór, vagy a rák.

Vélemény, hozzászólás?