Stressz-betegségek

A pánikroham, a hasi görcsök és a migrén között is lehet kapcsolat, még, ha mindegyiket más szakterület orvosa vizsgálja is. Könnyen elképzelhető, hogy mindhárom panasz hátterében az állandó stressz húzódik meg. Sőt, talán egyetlen krónikus betegség sem létezik, amit ne lehetne összefüggésbe hozni a tartós stressz negatív következményeivel. Sajnos hajlamosak vagyunk félvállról venni a mindennapi feszültségeket, holott a kezeletlen stressz okozta betegségek jó része végzetes lehet. Cikkünkben az 5 leggyakoribb stressz-betegségről számolunk be.

stressz-betegsegek-egeszsegugyelet-nagy

Szív- és érrendszeri megbetegedések

A stresszről minden elmondható csak az nem, hogy magától elmúlik. Amíg nem találod meg a módját, hogy levezesd, addig belső rombolásba kezd, még akkor is, ha kívülről látszólag őrzöd higgadtságodat.

Kezdetben enyhe tünetekkel jár a feszültség belső útja: kis gyomorfájás, visszatérő fejfájás stb. Később azonban már komolyabb kórképet is diagnosztizálhatnak miatta, amik sokszor még orvosi segítség mellett sem vezetnek jóra. Ezek közül csak egy a szívroham, ami napjainkban már egyre fiatalabb korban is jelentkezhet különösen teljesítményorientált munkakörben.

Ma már azt is bebizonyították a kutatások, hogy azok, akik tartós feszültségben élnek, 34%-kal nagyobb eséllyel küzdenek majd valamilyen szívkoszorúér-problémával. Utóbbi pedig további feszültségek hatására infarktust okozhat.

Ne késlekedj! Ha gyakran jelentkezik szorító érzés a mellkasodban, akkor sürgősen fordulj vele orvoshoz, mert ez kezdődő szívgondokra utalhat. Ez különösen fontos, ha dohányzol, gyakran fogyasztasz alkoholt vagy túlsúllyal küzdesz.

stressz-betegsegek-egeszsegugyelet1-nagy

Emésztési problémák és gyomorfekély

Nem véletlenül használja a magyar nyelv azt a kifejezést, ha valamivel képtelenek vagyunk szembe nézni, hogy „nem bírjuk megemészteni”. Már ebből is sejthető, hogy a gyomrunk és emésztőrendszerünk feladata nem csak az élelmiszerek feldolgozása, hanem adott esetben az általunk „lenyelt” feszültségek megemésztése is.

Amikor ahelyett, hogy kezelnéd, inkább magadba fojtod a gondokat, azzal terhet rósz a gyomrodra is, mert tartósan fennálló feszült idegállapot esetén a gyomorsav túltermelődhet. Ez kezdetben savas gyomorérzettel, refluxszal járhat, de ha kezeletlenül marad a probléma, akkor a sav kimarhatja a gyomorfalat és a bélrendszert is.

Így alakul ki a gyomor- és nyombél fekély, gyomorvérzés, melyek már kórházi ellátást igényelnek. Hazánkban a lakosság 2/3-át érinti ez a betegség.

Az irritábilis bél szindróma, vagy másik nevén „hasi pánikbetegség” szintén napjaink egyik komoly stressz-betegsége, ami kapcsán a szakorvosok a tünetek okának kutatásakor semmilyen szervi elváltozást nem tapasztalnak. Ugyanakkor szinte minden páciens, aki ettől a kórtól szenved depresszióra hajlamos, pánikreakciós, szorongó, szeretetéhes, teljesítmény-kényszeres, stresszes.

Erre figyelj oda: A túlzottan fűszeres vagy nehéz, a cukros, zsíros ételek elősegíthetik a túlzott gyomorsavtermelést. Ezekből érdemes mértékkel fogyasztani.

Magas vérnyomás és következményei

Kutatások igazolják, hogy a magas vérnyomás-betegségek kialakulásának oka több mint 80%-ban a hajszolt életmód.

Ez arra a tényre vezethető vissza, miszerint minden egyes stresszel terhelt pillanatban megnöveli a vese a nátrium felszívódást, miközben serkenti a kálium kiválasztást, ami hatására megemelkedik a vérnyomás. Ez az állapot tartós stressz esetében állandósul. A probléma tovább „gyűrűzik” az erekben és növeli a szívroham, valamint a stroke kialakulásának valószínűségét.

Tegyél ellene: Már 20%-kal kisebb lenne az esély a szívinfarktusra, amennyiben a magas vérnyomás akár csak 5 Hgmm-rel csökkenne.

stressz-okozta-alvaszavar-egeszsegugyelet-nagy

Krónikus alvászavar, pihenési problémák

A tartós stressz egyik következménye lehet a krónikus alvászavar. Ilyenkor a napi gondokat újra és újra átéljük fejben, és az állandó feszültségben képtelenek vagyunk ellazulni, és aludni.

Ez az állapot pedig munkahelyi teljesítményromláshoz, kimerültséghez és fokozott stresszhez vezet. Ördögi kör. Rombolja a szervezet védekezőképességét, zavarja a szervek megfelelő működését, komoly depresszióhoz vezethet.

Óvd magad: Szerek helyett, alkalmazz gyógynövényes teákat vagy természetes alapú altatókat, mert a gyógyszerekhez könnyebb hozzászokni. És minden esetben keresd a feszültség-levezetés lehetőségeit.

Rák

Egyes kutatások szerint, azok, akik állandósult stresszben élnek hajlamosabbak a rosszindulatú daganatos betegségek kialakulására.

Az a fajta stressz, ami kiélezett helyzetben jelentkezik, átsegít azon, majd elmúlik, jó fajta stressz. Sajnos napjainkban ebből van kevesebb, és a romboló, negatív stresszből van több. Utóbbi jellegzetessége, hogy nem múlik el magától.

Felmérések szerint a Föld lakosságának kb. 43%-a küzd olyan betegséggel, amit az állandósult feszültség váltott ki. Vedd komolyan, és tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a Te egészségedet ne kebelezze be!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Veszélyben a baba: 7 betegség, amivel vigyázni kell a terhesség alatt

Sajnos az áldott állapot nem óv meg a betegségektől. Vannak olyan vírusok, baktériumok, amikre nem árt jobban odafigyelnünk a terhesség alatt, mert ezek a magzat épségét veszélyeztethetik. Mutatjuk, mely betegségek esetén érdemes nőgyógyász segítségével nyomon követni magzatunk állapotát is a gyanúsabb tünetek esetében.