Tejben-vajban bajban – tejallergia és laktózérzékenység

Egyre nagyobb szerepet kap a laktóz-, más néven tejcukor érzékenység a közbeszédben és a mindennapokban is. Egyáltalán nem új keletű problémáról van szó, hanem egy olyan gyakori betegségről, amelyet a múltban nem vettek, és gyakran még ma sem vesznek komolyan, pedig egy kis életmódváltással könnyebbek lennének a mindennapok.

Tejallergia vs. laktózérzékenység

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a tejallergia és a laktózérzékenység nem ugyanazok a fogalmak. A tejallergia esetében a tejfehérje okozza a problémát, a laktózintolerancia esetében pedig a tejcukor.

egeszsegugyelet-betegsegabc-laktozerzekenyseg-nagy2A tejallergia

A tejallergia kialakulása főleg csecsemőkorban jellemző és veszélyes. A hat hónapnál kisebb babák szervezete még nem elég erős, hogy megbirkózzon az idegen fehérjékkel, amelyek így átjutva a bélfalon hasi fájdalmakat, hányást, hasmenést okozhatnak, és nem utolsósorban a tejallergia kialakulását.

Megelőzésének legjobb módja, ha minél tovább anyatejet fogyaszt a csecsemő és nem kap tehéntejet. Ha mégis kialakul az allergia, akkor az étrendből minden olyan terméket ki kell iktatni, amely tehéntejet tartalmaz.

A laktózérzékenység

A laktóz a tejben található cukor, amely két gyűrűből a galaktózból és a glükózból áll. Ezeket a vékonybélben a laktáz nevű enzim  bontja le. Az enzim működésének hiányában a szervezet nem tudja hasznosítani a tejcukrot, így az a vékonybélben marad és vizet szív el a szervezettől, amely erős hasmenést okozhat.

A laktózérzékenység 2 fő oka

  • Primer: Ritka esetben, de előfordul, hogy születéstől fogva rendellenesség tapasztalható a laktáz enzim működésében. Ebben az esetben a tünetek 6 és 40 éves kor között bármikor jelentkezhetnek.
  • Szekunder: A vékonybelek nyálkahártyájának sérülése is okozhat laktózérzékenységet. Valamilyen betegség miatt az enzim nem végzi rendesen a dolgát, ez a folyamat azonban a betegség elmúlásával szintén helyrerázódik. 

egeszsegugyelet-betegsegabc-laktozerzekenyseg-nagy1A betegség diagnosztizálása

  • Laktóz-tolerancia teszt: laktóz fogyasztás után folyamatosan mérik a páciens vércukorszintjét.
  • Tej-tolerancia teszt: ugyanaz az eljárás mint az első esetben csak a páciens nem tiszta laktózt fogyaszt, hanem tejet iszik. Nem a legpontosabb vizsgálat, mivel a háttérben állhat tejallergia is, amennyiben érzékenyen reagál a páciens.
  • Hidrogén-kilégzési teszt: A vizsgált személy laktóztartalmú italt fogyaszt, majd ezt követően három órán keresztül félóránként a kilélegzett levegőmintáiban vizsgálják a hidrogén-koncentráció mértékét.
  • Laktózmentes étrend: Amennyiben a laktózmentes termékek fogyasztása során megszűnnek a panaszok, majd ismételt laktózfogyasztás esetében újra jelentkeznek, erős lehet a gyanú alap, miszerint az illető laktózérzékeny. 

A laktózintolerancia kezelése

Amennyiben a probléma veleszületett és még csecsemőkorban észreveszik, enzimpótlással orvosolható. Felnőttkorban a laktózmentes életmód, valamint gyógyszeres kezelés szükséges a kellemetlen tünetek elkerüléséhez.

A szekunder típusú érzékenység esetében az alap betegség kezelésével a tejcukor érzékenység is megszűnik.
Fontos tudni, hogy nem új, divatbetegségekről van szó, hanem olyan, a népesség nagyobb százalékát érintő problémákról, amelyek megszűnéséhez életmódváltás szükséges csupán.

Számos készítmény áll rendelkezésre, amelyek egyszerűsítik a betegek helyzetét, akik időnként akár megengedhetnek egy kis „bűnözést” is. Ha úgy tapasztalod, hogy ez lehet a magyarázat a rossz közérzetedre, székletedre és emésztésedre, akkor érdemes a vizsgálatoknak alá vetni magad, mivel lehet, te is abba a népes csoportba tartozol, akit sajnos érint ez a probléma.

Érdekesség, hogy származási helyünktől függ, hogy ezek az örökletes allergiás megbetegedések jellemzőek-e népünkre vagy sem. Például a magyar nép ázsiai származása miatt körülbelül 30-40 %-ban érintett a problémában.

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?