Testromboló lélek, avagy lelki problémák és testi tünetek

Annak próbáltunk utána járni, hogyan betegítheti meg a lélek a testet, milyen betegségek kialakulásában van szerepe a pszichés zavaroknak, hogyan válhat egy lelki beteg teste is beteggé.

Mi a lélek?

A test kézzel fogható, a lélek azonban fogalom, így mielőtt sérülésének testromboló hatását boncolgatnánk, nézzük meg, mit takar. Vallásos, spirituális értelemben a halhatatlan részt, az örök elpusztíthatatlan eszenciáját jelenti, mi azonban a továbbiakban a másik értelmezésre támaszkodunk, amely szerint a lélek körülbelüli jelentéséhez tudományos szempontból, olyan fogalmak kapcsolhatók, mint a psziché, vagyis az érzés, a tudat és az éntudat (ego).

A depressziótól a skizofréniáig, a pánikzavartól a különböző főbiákig széles spektrumon mozgó rendellenességeivel, ma már a korábbiakhoz képest emberségesebb módon, a pszichiátria foglalkozik.

Aki olvasta, látta a „Száll a kakukk fészkére” című mesterművet, betekintést nyert a pszichés betegek és gyógyításuk világába.

A lelki betegségek közül itt most csak a depresszióra térünk ki, amely több testi elváltozás előszobája is lehet.

Testet, lelket támadó depresszió

A depresszió, különösen hazánkban, ma már népbetegség. Egy átmeneti rosszkedv, levertség, szomorúság, életuntság, érdektelenség – annak ellenére, hogy a depresszió tünetei közé sorolhatók – még nem azonosak ezzel a betegséggel, amiről csak akkor beszélünk, ha jellemző tünetei legalább 5, de minimum 2 hétig fennállnak.

Az én kiüresedése maga a depresszió, ami túlzott önkritikával, az önbecsülés elvesztésével, és ennek következtében beszűkültséggel jár. Aki ebben szenved, azt érzelmi és gondolkodásbeli zavar egyaránt jellemzi, nem érdekli az idő, a saját, a világ dolgai, halogatja, vagy szabotálja a döntéseket. A gondolkodásbeli és érzelmi zavarok után fizikai, testi tünetek is jelentkezhetnek.

Fogyás, kisebb alvásigény, és esetenként ezek fordítottja is előfordulhat, de a szextől való elfordulás is tünet lehet. Mivel csapdahelyzetben érzi magát a beteg, gyakran fordul droghoz, alkoholhoz és öngyilkos gondolatai is támadhatnak. Jellemző az önmarcangolás, az örömöktől való elzárkózás.

Megoldás a pszichiátriai terápiával vegyített gyógyszeres kezelés lehet, amelynek elmaradása a testben is pusztító folyamatokat gerjeszthet. Az így keletkező betegségek azonban csak azok lelki okainak feltárásával és megszüntetésével párhuzamosan orvosolhatók. Ezért lehetsz leginkább a holisztikus szemlélettel bíró, vagyis a test egészét és a lélek problémáit is figyelő orvosok kezében biztonságban.

A test panaszai mögött álló lelki okok

Az állandó önmarcangolás, a magaddal való elégedetlenség, a negatív ön- és világszemlélet lelket betegít. Ugyancsak igaz ez a diszharmóniára, vagy az állandóan másoknak való megfelelésre.  A belső gátlások, a bűntudat, a megbocsátás hiánya, a megoldatlan problémák cipelése, a jelen helyett a múltba fordulás mind lelket és egyben testet betegítő magatartás.

Annak megértésére, hogy lelki, érzelmi állapotunk testünkre is befolyással van, elég csak néhány példát felsorolni és ehhez szólásaink is segítségünkre vannak. Ha izgatottak vagyunk, libabőrösök leszünk, a rossz hír megfekszi gyomrunkat, ha mérgesek vagyunk, elönt bennünket az epe, és örömünkben sírhatunk, könnyezünk, de erős szívdobogással is reagálhatunk rá.

Tartós negatív érzelmek, mint például a gyűlölet, a düh szívproblémákat okozhatnak, ha magadba fojtod, gyomrodat károsíthatja. A feszültség magas vérnyomást, fejfájást generálhat. Idegen anyag bekerülése gennyesedést, túlzott igénybevétel rándulást, törést, ficamot okozhat, és ha bármi zavar téged, és azon nem változtatsz, testrészeid működésében is zavar keletkezik. A szellemi, lelki szintű akkut terhelés testrészeid gyulladását okozhatja.

Magyarországon gyakori betegségfajták lelki okai

Az allergiás tünetek mögött, gyakran nem is tudatos, így nem levezethető erős agresszivitás és görcsös védekezési szándék, az élettől való félelem állhat. Segít, ha nyitottabbá válsz, ha elfogadod az élet realitásait, ha az értékelés és ítélkezés nem válik mindennapjaid részévé.

A külső tényezőkön (kényelmetlen fekhely, izgató hatású italok, erős zajok stb.) kívül álmatlanságot okoz, ha nem tudsz lazítani, elszakadni a napi történésektől, ha uralkodsz környezeteden, vagy halálfélelmed van.

A test és lélek egymásra hatása legjobban étkezési szokásaidban mutatkozik meg. Az étkezés nem csupán alapvető szükséglet, de összefügg (ld. a csecsemőket) a szeretettséggel és gondoskodással is.

Így a szeretetéhség, de a hamis énkép, a belső üresség, a gyöngédség utáni vágy is túltáplálkozáshoz, elhízáshoz vezet. Az emésztés nemcsak az ételre vonatkozik, de az érzéki benyomások rendezéséről és hasznosításáról is szól. Hogy milyen ételt fogyasztasz szívesen, az lelki beállítottságodnak is függvénye.

Ha intellektuális beállítottságú vagy, vagyis energiagazdagságra vágysz, szívesen eszel savanyú, vagy sós ételeket, ha problémakerülő, akkor neked nem gond diétázni. Emésztési zavaraid oka lehet szellemi túltápláltság, a bírálatok elfogadásának hiánya.

A konkrét bajoknak is mögé nézhetünk. Gyomorfekélyt okozhat az eléd állított feladatokkal való sikertelen küzdelem, ami miatt lelkileg és testileg is „megsavanyodhatsz”. A hasmenés a test és lélek számára emészthetetlentől való minél gyorsabb megszabadulás vágyát jelzi, míg a székrekedésre való hajlam ezzel ellentétben a kellemetlen lelki benyomások felhalmozását, feldolgozásuk hiányát jelezheti.

Ha olyan dühös vagy, hogy elönt az epe, ez nemcsak átvitt értelemben, de testedre vetítve is igaz. Az elfojtott düh, agresszió, az indulataid kezelésének hiánya zavart okozhat epeműködésedben.

Ha a hajhullás mögött nem betegség vagy hiányos táplálkozás áll, kimerültségre, csökkenő életerőre, terhelt pszichére gyanakodhatsz.

A hátfájdalmak lelki túlterhelésre, érzelmi támogatás hiányára utalhatnak. Krónikussá válva, férfiaknál hivatással vagy szexualitással, nőknél érzelemmel összefüggő frusztrációra utalhatnak. Letehetetlennek gondolt, magaddal hurcolt lelki teher, például bánat, félelem, bűntudat, de a görcsös akarat is vezethet háttáji fájdalomhoz.

Lelkiállapotod a szervezet belső mirigyeit is befolyásolja. Például a pajzsmirigytúltengés elnyomott, elutasító és agresszív érzelmekre utalhat.

Az elsősorban idősödő férfiaknál jelentkező prosztatabántalmakat idegen elvárások gerjesztette állandó megfelelési kényszer okozhatja. Ha nem akarsz több lenni, mint ami vagy, többet tenni, mint amire képes vagy, nagyobb az esélyed, hogy elkerülöd.

A ráknak, ami gyakorlatilag minden szervünket megtámadhatja, sokfajta lelki oka lehet. Legveszélyeztetettebbek a negatív érzelmekkel megbirkózni képtelenek, az érzelmeiket elfojtók, a személyes tragédiáknak áldozatul esők, a csökkent védekezőképességűek.

Bármilyen közvetlen emberi kapcsolattal (rokon, barát főnök stb.) összefüggő, feldolgozatlan, belső elszigetelődéshez vezető egyéni tragédia emlő, vagy hörgőrákhoz vezethet. Szexuális konfliktusok méhnyakrákot okozhatnak, a megemészthetetlen problémák a gyomor- és bélrendszert támadhatják.

Stroke mögött lelki tényezőként az érzelmi képesség hiánya, vagy/és szűklátókörűség állhat. 

Általánosságban a szívbetegeket az értelem dominanciája jellemzi, infarktushoz az érzelmi élet beszűkülése, kicsinyesség de nagy ego is vezethet. A szívritmuszavarok az érzelem és értelem egyensúlyának megbomlására, befolyásolhatatlanságra utalnak. A trombózist pedig, legyen az a test bármely táján, akár a szívben is, leragadt nézetek, megmerevedett álláspontok idézhetik elő. 

Tőled függ

A döntés a tied. Ha képes vagy a jelenben élni, nem a múlt hibáin rágódni, és a jövőért aggódni, elkerülhetsz néhány rád leselkedő betegséget. Ha kellő önismerettel rendelkezel ahhoz, hogy szembe tudj nézni lelkedet emésztő problémáiddal és előre tekintve azok megoldásán dolgozol, azzal egészséged érdekét is szolgálod.

Ha már megbetegedtél, de képes vagy figyelni arra, hogy egyes testrészeid, szerveid megbetegedését milyen események, hatások előzték meg, vagyis azok lelki eredőjére, komoly lépést teszel a gyógyulás felé és megelőzheted a betegség kiújulását. 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Veszélyben a baba: 7 betegség, amivel vigyázni kell a terhesség alatt

Sajnos az áldott állapot nem óv meg a betegségektől. Vannak olyan vírusok, baktériumok, amikre nem árt jobban odafigyelnünk a terhesség alatt, mert ezek a magzat épségét veszélyeztethetik. Mutatjuk, mely betegségek esetén érdemes nőgyógyász segítségével nyomon követni magzatunk állapotát is a gyanúsabb tünetek esetében.

Vélemény, hozzászólás?