Ne hagyd, hogy tragédiába torkolljon a nyaralás!

Tábortüzekről, családi időtöltésről, kerti sütögetésről, bográcsozásról, kempingezésről, és persze a szezonális gyümölcsök közös befőzéséről is szól a nyár. Csupa kellemes program, ami, ha nem vigyázunk, borzasztó kellemetlenné válhat.

A Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központja a gyermek égési sérülések megelőzése céljából égés-prevenciós programot indított, melyben a nyaralás közbeni veszélyekre és megelőzésükre hívja fel a szülők figyelmét.

egeszsegugyelet-friss-hirek-bethesda-nagy

Nem szabad hátrahagyni az otthon már rutinná vált óvatosságot az önfeledt szórakozás során sem, mert a súlyos gyermekkori égések nagy része éppen ilyenkor következik be. Holott megfelelő „idény-ökölszabályok” betartása és betartatása révén, a súlyos balesetek is elkerülhetők – hívják fel a szülők figyelmét a gyermekkórház dolgozói.

Ennek érdekében cikkünkből megismerhetsz néhány fontos „ökölszabályt” amit az iskolai szünidő alatt a gyermekekkel kedvesen, de következetesen be kell tartatni.

Hol gyújthatunk tüzet?

Ha tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, sehol. Ezt az információt mindig figyeljük (ugyanúgy, mint a hőségriasztást, vagy a viharjelzést a nagyobb rádiócsatornákon ezt is rendszeresen bemondják) Aszályos, kánikula sújtotta időben, a hosszú szárazság miatt az aljnövényzet szinte minden nedvesség tartalmát elveszti, a legkisebb szikrától egész erdőségek, mezők lobbanhatnak lángra pillanatok alatt. Ha nincs tűzgyújtási tilalom, akkor is csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad tüzet gyújtani kirándulás közben, az arra alkalmas szélcsendes időben.

Kerti, szabadtéri sütögetések alatt, ha hirtelen erősebb széllökések keletkeznek, ami viharok előtt gyakori, azonnal el kell oltani a tüzet. Akkor is, ha már „mindjárt kész”. A zsarátnokot ugyanis egy erősebb szél akár 10 km-re is elviheti, az eső frontvonala előtt, és a szél további tüzeket idézhet elő.

A szabadtéri sütés-főzés elmaradhatatlan kelléke – a pácolt hús és a tüzelő mellett – mindig az oltókészülék legyen. A falatozás végeztével pedig győződjünk meg róla, hogy semmi izzás /parázslás nincs már.

Égési sérülést a villamos áram is okozhat

A jó idővel a közös kerti munkák is beköszöntenek. A fűnyírás közben az áramütés veszélye nagyon nagy. Ha gyermekünk már elmúlt 12 éves, és besegít az udvarrendezésben, a fűnyíró vezetéke felett még a leállított fűnyírót se tolja át. Ha az áramütés mégis bekövetkezik, végezzünk azonnali áramtalanítást és rögtön hívjunk orvost!

Az okozott égési sérülés ijesztő lehet, de egy lappangó áramütés keltette szívritmuszavarhoz képest szinte ártalmatlan. A benzines fűnyíró forró motorja is gyakran okoz égési sérülést.

A kerti munkában, kerítésfestésben, stb. használt rovarirtó szerek, gyomirtók, festékek és lakkok gyúlékonyak, ahogy a rajtuk lévő piktogram minden esetben jelzi. Ezeket csak nem éghető anyagú polcokon szabad tartani, egyéb gyúlékony anyagoktól távol.

egeszsegugyelet-friss-hirek-bethesda-nagy2

Óvatosan a lekvár és szörp készítéssel

A nyár a befőzés, a lekvárkészítés ideje. Azonban nagy odafigyelést igényel, hiszen a forrásban lévő lekvár rendkívül súlyos égési sérülést okoz, mivel nem folyik le a testről úgy, mint a víz, hanem sokáig egy helyen marad. Gyakori, hogy a gyerekek szimatolni, vagy mártogatni akarnak a lekvárból és magukra rántják a fazekat, mert nem érik fel.

Az sem ritka, hogy a háziasszony a süteményes tepsit leteszi a padlóra, hogy hamarabb tálalható hőmérsékletűre hűljön, és a gyermek belenyúl, beleesik. Soha ne tegyük a közlekedési útra a forró edényt, tepsit, lekváros fazekat.

Megesik az is, hogy a fánksütéskor meggyullad az olaj a tűzhelyen, ha így esett azonnal zárjuk el alatta a gázt és próbáljuk lefedni. Vízzel az ilyen konyhai tüzet soha ne próbáljuk eloltani, mert az égő olaj azonnal szétfröccsen és extrém súlyos égési sérüléseket okozhat. Miniatűr tűzoltó készülék nélkül egy nyári konyha sem „szalonképes”.

Mit tegyünk, ha megtörtént az égési sérülés?

Nem szabad az égési sebet „hideg tejföllel” bekenni, „mirelit borsózni”, se jéghideg vízzel hűteni, és tilos a hólyagokat felnyitni. Nem árt gézzel lazán bekötni a sebet.

A fő dolog, hogy enyhébb – közepes felületes sérülések hűtésére jegyezzük meg és gyerekünkkel közösen gyakoroljuk is be a „20-as szabályt”: 20 percen belül, 20 percen át, 20 °C-os vízzel.

Ha minden helyzetben játékosan, kedvesen készítjük fel gyermekünket az esetleges veszélyforrásokra, hamarabb megérti, mire kell figyelnie. Azonban, ha csak idegesen figyelmeztetjük, azzal csak azt érjük el, hogy „csak azért is”keresni fogja a veszélyt.

A Bethesda Gyermekkórház vezetői és munkatársai immár 4 éve azon dolgoznak, hogy a szülők számára szállást, a kezelés alatt álló égéssérült gyermekeknek pedig szülői támogatást tudjanak nyújtani. Erre Jött létre az úgynevezett Anyák Háza, amit novemberben adnak át.

A komplett felújítás költsége nagyjából 50 millió forint lesz, amit a Bethesda Kórház Alapítvány teremtett elő, támogatói segítségével. Az Anyák Házával kapcsolatos tennivalók azonban az átadással nem állnak meg, sőt akkor kezdődnek. Állami forrás híján a fenntartás és a működtetés is az Alapítvány támogatását feltételezi.

Ha Te is szívesen támogatnál egy jó ügyet, a részleteket megtalálod a Bethesda Gyermekkórház hivatalos Alapítványának weboldalán (http://bka.hu/).

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Futóversenyen teljesítenek az Anyák Házáért

Az Anyák Házáért futnak

2016. május 27-29. között rendezik meg hazánk egyik legnépszerűbb sporteseményét, az NN Ultrabalatont. Közép-Európa leghosszabb …

Vélemény, hozzászólás?