Vannak élelmiszerek, amelyek kifejezetten érvédőhatásúak, és mivel az étrendünk az egészségünk alapja, ezért összegyűjtöttünk élelmiszereket amelyeket bevethetünk, ha az ereinket szeretnénk egészségesen tartani, vagy javítani az állapotukat.
Figyelem, azt fontos tudni, hogy ezek közül néhányra lehetnek allergiások, vagy a fokhagymát se bírja mindenkinek a gyomra, ezért csak azt szabad enni, ami biztonságosan fogyasztható, hogy tényleg csak a pozitív hatása érvényesüljön.
- Mandula
A rendszeresen mandulát tartalmazó étrend csökkenti a vér káros (LDL) koleszterin szintjét, továbbá segít megőrizni az inzulinérzékenységet, ezzel jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz lefolyását is.
Tartalmaz egészséges telítetlen zsírsavakat, a vitaminok közül a B1-, B2-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz, nyomelemei közül a vas, a mangán és a cink kiemelendő. Az érvédő hatásán kívül táplálja a csontokat, fogakat, idegeket, izmokat, és segíteni tud menstruációs fájdalmak idején is.
Fogyasztásánál 2 fontos dolgot kell figyelembe venni, az egyik, hogy magas a kalóriatartalma, ezért napi egy maréknyinál többet inkább ne együnk belőle, a másik pedig, hogy vigyázni kell a keserű mandulával, mert ciánmérgezést is okozhat (gyermekeknél akár már pár szem is). - Áfonyafélék
Az áfonyafélék rendkívül egészségesek, igazi jolly jokerek annyi pozitív hatásuk van. Az ereinkre nézve az, hogy megakadályozza, hogy lerakódások keletkezzenek az erekben, amelyek károsítanák a keringést. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, aminek gyulladáscsökkentő hatása van az erekben is.
Mint a mandula, az áfonya is segít, hogy a rossz koleszterin, az LDL ne halmozódjon fel. Optimalizálja a vércukor szintet is, ezzel a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknek segítséget nyújthat a diabétesz szövődményeinek enyhítésében. Rendszeres fogyasztásuk a szív, az erek, és a szemek egészségesen tartásában is segít, kedvezően hatnak a bélrendszer működésére, az emésztésre, és a szellemi tevékenységekre. Magas az A-, B-, C-vitamin, flavonoid, és az antocián tartalma. - Fahéj
A fahéj rendszeres fogyasztása segít csökkenteni vér cukor-, koleszterin- és trigliceridszintjét is. Ezek miatt segíti az ereket, hogy ne legyenek fokozott terhelésnek kitéve.
A vércukorszint-szabályozó hatása olyan, hogy ha magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, akkor kiegyensúlyozza azokat a káros hatásokat melyeket a cukros étel okozna, azaz nem ugrik meg olyan hirtelen a vércukorszint. Sőt, a vérzsírokra is érvényes ez a hatása, mert ha a zsírdús ételeket egészítünk ki fahéjjal, akkor a vér triglicerid szintje nem emelkedik meg annyira, ez pedig csökkenti az erekben a károsodást okozó plakkok kialakulásának esélyét.
Pluszban jó hatással van az emésztésre, öregedésgátló (magas fenoltartalom), és szuper vírus-, és baktériumölő. Naponta fél teáskanál fahéj megevésével már nagyon jó eredményeket érhetünk el, nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. - Alma
Az alma pektin-t taralmaz, amely csökkenti a rossz koleszterinszintet, plusz megköti az ereket is roncsoló nehézfémeket, mint amilyen az ólm, vagy a higany. Ráadásul csökkenti a vérnyomást, és támogatja a szívműködést. - Fokhagyma
A fokhagyma kéntartalmú vegyületei, a metilallil-diszulfid, az ajoen, és a magas acetilszalicilsav gátolja a véralvadást, hígítja a vért, csökkenti a vérzsírokat. Érdekesség még, hogy ezek a kéntartalmú összetevők a májsejtekben ugyanazt az enzimet (HMG-CoA-reduktáz) gátolva csökkentik a koleszterinszintézist, mint a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, a sztatinok is.
Az érlemezkék összetapadását is gátolja, ami a súlyos akut érrendszeri betegségek (szívinfarktus, stroke) egyik első lépése. A fogyasztásánál fontos tudni, hogy a 6 perces vagy hosszabb hőhatás hatására elveszíti az erekre gyakorolt pozitív hatását, ezért ha mindenképpen főzni szeretnénk, akkor az összezúzott fokhagymát a főzést megelőzően legalább 10 percig pihentetni kell, mert úgy nem veszít annyit. - Savanyú káposzta
A savanyú káposzta, és annak leve tele van vitaminokkal, szinte egy multivitamin bomba. Az ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. A savanyú káposzta erjedésekor tejsavbaktériumok jönnek létre, ez a probiotikus hatás pedig kedvezően befolyásolja az epeműködést, ezzel csökkenti a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást, ezáltal óvja az ereket, a szívet, a komplett keringési rendszer egészségét. A fogyasztása kedvezően hat cukorbetegség esetén is.
A legjobb, a hagyományos eljárással készült savanyú káposzta, a boltokban kaphatóak nagyrésze, sajnos már gyorsérleléssel készült. - Dió
A dióbélben található nagy mennyiségű többszörösen telítetlen zsírok, így az omega-3-zsírsavak (az alfa-linolénsav) hozzájárulnak az erek állapotának javulásához,
kedvezően hatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Csökkenti az LDL-koleszterin szintent, a vérnyomást, és a vérrögök kialakulását, mert vérhígító, és értágító hatása is van. A dió értékes olaja jótékony hatású vérszegénység, és sápadtság esetén. A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, sok benne a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szelén tartalma a szívizomgyengeség ellen kiváló. A mandulához hasonlóan magas a kalória tartalma, ezért mértékkel kell fogyasztani, napi 3-5 dióbél ajánlott. - Hüvelyesek
A rostok általánosságban jól hatnak a koleszterinszintre, és segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Csicseriborsó, bab, lencse, fekete bab magas rost tartalma „hozzátapad” a káros anyagokhoz, mielőtt még lerakódhatnának az artériáinkban, ezért hatékonyan védik az ereket, védenek érelmeszesedés ellen. - Szőlőmag (őrlemény)
Rendkívül nagy mennyiségű antioxidáns hatóanyagot, fenolsavakat, E-vitamint tartalmaz. Csökkenti a vérben a káros LDL koleszterin mennyiségét, szabályozza a vérnyomást, pontosabban a hatóanyagai hatékonyan mérsékelik a magas szisztolés és diasztolés vérnyomást is, ezzel jelentősen hozzájárul az érrendszeri betegségek megelőzéséhez, vagy a kezeléséhez. - Rozmaring
A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, stimulálja a vérkeringést, emiatt az oxigén, és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, ezzel javítja a működésüket is. Ha rozmaring illóolajat valamilyen alap- vagy vivőolajjal összekeverjük, és ezzel naponta átmasszírozzuk a lábunkat, akkor megelőzhetőek vele a rossz keringéssel összefüggő problémák, és a hideg lábak is. - Lenmag, vagy lenmagolaj
A lenmag olajtartalmának közel 50%-a Omega-3 zsírsav, bővelkedik kalciumban, nátriumban, magnéziumban, foszforban, cinkben, vasban, káliumban, mangánban és rézben, valamint aminosavakban, vitaminokban(C-, B1, B2-, B3-, B5- és a B6-vitamin). Gyógyhatásai közül az egyik legfontosabb az ér-, és szívvédő tulajdonsága. Csökkentik a magas vérnyomást, a vér triglicerid-, és az LDL (rossz) koleszterinszintjét, kivédik a káros zsírok lerakódását az erek falán, így védi a kapillárisokat, továbbá az agyban, és vesében futó ereket.
Rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés, és a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Ha a bevitelt a mag formájában választjuk, akkor érdemes azokat egyszerűen megőrölni, mert a szervezet a legjobban így tudja hasznosítani a magokban található olajat.