15 óriási baki, amit napozás közben elkövethetsz

Ma már mindenki tudja, hogy nyáron fokozott fényvédelmet igényel a testünk a bőrrák és a korai ráncosodás megelőzése érdekében. Ennek ellenére, még mindig sokan követnek el hibákat az UV-védelem során. Cikkünkből megtudhatod, melyek azok a leggyakoribb baklövések, amikkel veszélynek teszed ki a bőröd.

egeszsegugyelet-eletmod-egeszseges-eletvitel-fenyvedelem-nagy1

Már azelőtt használj napvédőt, mielőtt kilépnél otthonról

Sokan esnek abba a hibába, hogy a strandon kezdik el kenegetni magukat a naptejjel, miután fürdőruhára vetkőztek. Ez súlyos hiba, mert a fényvédő krémeket ajánlott már fél órával azelőtt felvinni a bőrre, mielőtt kilépnénk otthonról. A napolajnak is szüksége van felszívódási időre, hogy megfelelő védelmet nyújthasson az UV-sugárzással szemben, már az első perctől kezdve, ahogy kilépünk a szabadba.

Ne csak a fürdőruha körül kend be magad

Fontos, hogy minden porcikádra jusson fényvédőkrém, mert a Nap sugarai sem válogatnak, ezért nem elég csak a fürdőruha körül bekenni magadat. Ne hagyj ki egyetlen csíkot se, még a láb hajlatokban se!

Az ajkadról se feledkezz meg

Ahogyan a bőröd többi része, úgy az ajkad is képes leégni a Nap sugaraitól, ezért szintén védelemre szorul. Ahelyett azonban, hogy bekenegetnéd naptejjel, inkább a szájfényedet cseréld le UV-szűrős ajakbalzsamra, mert utóbbi nem kopik le néhány perc alatt. Naponta többször kend be vele az ajkaidat.

egeszsegugyelet-eletmod-egeszseges-eletvitel-fenyvedelem-nagy3

Sehol ne hagyd ki

Ha fényvédelemről van szó, akkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni az orrunkról, a bokánkról, pedig egyetlen területet sem lenne szabad kihagynunk. A leggyakrabban kihagyott területek a lábujjak, a lábak, a popsi, hónalj, a nyak hátsó része, a fülek, a szemhéj és a kar belső fele. Mindenütt kend be!

Ha izzadsz, pancsolsz, kend be újra

Érdemes megnézni mit ír az apró betűs rész a naptejeden, mert lehet, hogy nem minden esetben a tevékenységednek megfelelő fényvédőt választottad. Ha úszol, pancsolsz, izzadsz, akkor érdemes újra és újra bekenned magad, de a legjobb, ha vízálló terméket választasz.

Ne használd ugyanazt az arcodon, amit a testeden alkalmazol

Nem pusztán marketing trükkről van szó, amikor külön terméket ajánlanak az arcod és külön terméket a tested UV-védelmére. Az arc bőre jóval érzékenyebb, könnyebben irritálódik, ezért nem reagál ugyanúgy a krémekre, mint a test. Az arcbőrre szánt napvédő krémek irritáció ellen is teszteltek, nem tömítik el a pórusokat és nem okoznak pattanásokat. Ha érzékeny és pattanásra hajlamos a pofid semmiképpen ne használd rá ugyanazt a fényvédőt, amit a testeden alkalmazol.

Ne csak napos időben óvd a bőröd

Figyelem! Úgy gondolhatod, hogy szürke, esős időben nincs szükséged a fényvédelemre, de ez óriási tévedés, mert ilyenkor is ér az UV-sugárzás. Az UV-sugarak 80%-a a felhős napokon is elér minket, ezért minden nyári napon javasolt a fényvédő használata, még akkor is, ha felhős az ég.

egeszsegugyelet-eletmod-egeszseges-eletvitel-fenyvedelem-nagy2

Használj eleget belőle

Egy régi szabály szerint minden alkalommal körülbelül egy kupica fényvédő krémet ajánlott felvinni a bőrödre. (Ez kb. 1,5 uncia). Sokan azonban olyan permetet választanak, amit többször is alkalmazni kell. Ebben az esetben annyit kenj a bőrödre, amitől az „nedvesen” fénylik, majd alaposan dörzsöld be, és másodszor is ismételd meg.

Bent és a kocsiban sem vagy biztonságban

Tévedés azt hinni, hogy az ablak mögött vagy a kocsiban nem tehetnek benned kárt az UV-sugarak. A szélvédő ugyan blokkolja az UVB sugarakat, így a leégés nem látszik. Az UVA azonban ugyanúgy beszivárog, és ez az a spektrum, ami a bőröregedésért és a bőrrákért tehető felelőssé. A legjobb, ha már reggel bekened magad fényvédővel, és akkor nyugodtan ücsöröghetsz az ablakban vagy az autóban. De, ha más nem, akkor legalább használj olyan hidratálót, amin fel van tüntetve az SPF.

Alkalmazz széles spektrumú formulát

Keresd az olyan napvédőket, melyek csomagolásán megtalálod a „széles spektrumú” feliratot, mert ezek az UVA és UVB sugarak ellen is védenek.

Ne válassz alacsony faktorszámú fényvédőt

A 8 SPF szolárium olaj technikailag valóban fényvédő, de egyszerűen nem nyújt elegendő védelmet a káros UV-sugarak ellen. Érdemes magasabb faktorszámot választani, mint az SPF 15. A nagyobb védelmet nyújtó krémek a szabadgyökök kialakulásának megelőzésében is segítenek. Bármilyen faktorszámot is válassz, ne felejtsd el rendszeresen újra kenni magad.

egeszsegugyelet-eletmod-egeszseges-eletvitel-fenyvedelem-nagy4

Árnyékban is kend be magad

Ha egy napernyő alatt heverészel, az még nem jelenti azt, hogy az enyhet adó árnyékban nincs szükséged védelemre. A homok, a víz visszatükrözik a káros sugarakat, és a napernyő alá is jut belőlük. Itt is védd magad!

Az ismétlés fokozza a védelmet

Akármilyen alaposan is kented be magad mielőtt kiléptél otthonról, az nem jelent egész napos védelmet. Fontos, hogy időnként megismételd. Érdemes 80 percenként újra kenni magad, még akkor is, ha vízálló fényvédő krémet használsz.

Cseréld le a régit

Ami a napvédő kencéidet illeti, ha már több mint két éve ugyanazt a tubust használod, akkor gyakorlatilag semmit nem teszel az UV-sugárzás ellen. Egy idő után minden termék veszít a hatékonyságából.

A szemeid világáról se feledkezz meg

Ne csak divatból viseld a napszemüvegedet, de minden esetben óvd a szemeidet 100% UV-szűrős lencsékkel. Jobb, ha inkább drágább terméket választasz, mintha a spórolással a látásod épségét kockáztatnád. Az UV-sugarak nagy szerepet játszanak a későbbi szürkehályog kialakulásában.

Igyekeztünk minden lehetséges bakit összegyűjteni a fényvédelemmel kapcsolatban, de ha kihagytunk valamit, írd meg nyugodtan kommentben. 🙂

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Bőrgyógyászok 6 legjobb bőrápolási tippje

Bőrgyógyászok saját bőrápolási praktikáit, szakmai és személyes bölcsességét foglaljuk össze cikkünkben a szépségápolás terén.

Vélemény, hozzászólás?