8+1 kimerültségre figyelmeztető jel

Huzamosabb ideje morcos, de lagymatag vagy, és úgy érzed üresjáratban üzemelsz? A kimerültség esetében nem csak puszta fáradtságról, vagy rossz napokról van szó. A szervezet számos módon figyelmeztet, hogy ez az állapot nem tartható fenn sokáig komolyabb egészségügyi gondok nélkül.

A kimerültség jelei

Íme 10 jel, amit ha tapasztalsz magadon, változtatnod kell a napi rutinodon, és stresszmentesítened az életed:

1. Megfelelő mennyiségű alvás után is fáradt vagy

Ha túlságosan lemeríted a szervezeted energiaraktárait, egy idő után már a megfelelő mennyiségű alvás sem lesz elegendő a feltöltődéshez, és emiatt folyamatosan fáradtnak, elnyűttnek érzed magad.

2. Reggeli nehéz ébredés (a szokásosnál is nehezebb)

A kortizol nevű hormon nagyon fontos ahhoz, hogy reggel energikus legyél, ám a termelődése csökkenhet, vagy akár le is állhat hosszú távú súlyos kimerültség, vagy feszültség hatására.

3. Folyamatosan sós ételeket kívánsz

A szervezetben lévő elektrolitok egyensúlyának felborulásához vezethet a kimerültség, és a stressz, aminek a pótlása miatt kívánni kezded a sós ételeket.

4. Minimálisra csökkent a stressztűrő képességed

Ha már kimerült vagy lecsökken a toleranciaszinted, megszűnik a rugalmasságod, és az azt követő stresszes, feszült helyzeteket már nem tudod a megszokott módon kezelni. Hamar ugrassz, és minden apróság is kiboríthat.

5. Gyakori megfázás – lassuló gyógyulási idő

A kimerültséggel csökken az immunrendszer ellenálló képessége, emiatt könnyű céltáblájává válsz a vírusoknak, és lassabban gyógyulsz meg, valamint könnyen visszaeshetsz.

6. Gyakran szédülsz

A korábban már említett elektrolit egyensúlyzavar miatt gyakran érzed magad kábultnak, és megszédülsz, amikor hirtelen állsz fel.

7. Ködös agy

A kimerültség, és stressz miatt gyakran akadozik a gondolkodásod, és memóriazavarokkal küzdesz.

8. Vércukorszint-ingadozás

Az állapotod megzavarja a vércukorszintet, emiatt az energiaszinted napközben rendkívül hullámzóvá válik. Néha indokolatlanul tele leszel energiával, aztán hirtelen elfogy, aztán megint tele…

Ha kimerült vagy

+1  Hölgyek esetében rendszertelenné válik a menstruációs ciklus, és felerősödnek a PMS tünetek

Felborul a tested hormonháztartása, azaz több stresszhormon termelődik mint nemi hormon, ez pedig szabálytalanná teszi a menstruációs ciklusodat. Ez a hormonális egyensúly felborulás ráadásul felerősíti a PMS tüneteit, és hosszú távon akár meddőséghez is vezethet.

Ha ezen tünetek valamelyikét, vagy akár többet is tapasztalsz magadon, ideje váltani, és kicsit lazítani, mert az állapotod csak rosszabbodni fog.

Forrás: rodalewellness.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Egészségvédő szokások, melyekkel optimalizálhatod az immunvédelmed

Az egészséges életmód szakértői szerint az immunrendszer erősítése holisztikus megközelítést igényel. Ahogy egy diéta sem …

Vélemény, hozzászólás?