Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A környezettudatosságnak ezzel a módjával magadnak árthatsz

Egyre többen használják a mosógépet 30 fokos mosásra, ami ahhoz elég, hogy a ruha tisztának tűnjön, ugyanakkor ez a hőfok ideális táptalajt nyújt a baktériumoknak, így higiéniai értelemben hagy kivetnivalót maga után. A ránézésre tiszta, friss illatú ruha nem jelent egyértelműen fertőtlenítettséget is, dacára annak, hogy számos mosópor kínálja ezt már 30 fokos mosás esetén is. A környezetnek nem tesz jót a magas hőfokú tisztítás, de a baktériumokat biztosan elpusztítja.

A környezettudatos mosás hátulütői

Egy friss kutatás mutatott rá arra, hogy az alacsony hőmérsékletű mosás nemcsak nem tisztítja meg a baktériumoktól az adott ruhadarabot, hanem még ideális táptalajt is biztosít nekik a szaporodáshoz. Ilyen baktérium a szalmonella, kólibaktérium (E. coli), két komoly fertőzést okozó bacilus, amik hemzseghetnek akár az alsóneműinken is.

A kutatást végző tudósok úgy találták, "baktériumleves" jön létre a kímélő mosási programokkal tisztított ruhák körül, ráadásul a kórokozók nem csak a textíliákon, hanem a mosógépben is elszaporodnak.

Dr. Lisa Ackerley egészségügyi-higiéniai szakértő szerint az új trenddel, hogy egyre alacsonyabb hőfokon mosunk a víz és energia megtakarítás érdekében, sokan vannak abban a tévhitben: a mosással tisztává válik a ruha, hiszen jó illata van, és látszólag tiszta. Ez igazából azonban nem jelent higiéniailag is tisztaságot, mert nem pusztulnak el a komoly fertőzéseket okozó baktériumok.

Azt tanácsolja azoknak, akik továbbra is maradnak az alacsony hőfokú mosásnál, hogy a ruhák nélkül havonta legalább egyszer indítsanak el egy 90 C-fokos mosást, ami a mosógépben elpusztítja a parazitákat. Fontos külön mosni a fehérneműket, ágyneműket, ezeket tilos összemosni a törölközőkkel. Utolsó tanács, bármilyen fura is: teregetés után mossunk kezet.

Forrás: Daily Mail

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így éleszd újra a hajad az őszi hajrá előtt!

Ahogy minden évszak újabb és újabb próba elé állítja a szervezetünket kívül-belül, úgy a nyárnak is megvannak a maga kihívásai. A kánikula, a tűző nap, az UV-sugarak, a klóros medencevíz vagy épp a sós tenger, nem csak a bőrápolás terén adnak új feladatokat, de augusztus végére megkopik a hajkoronánk fénye is. Szerencsére elég, ha a drogériák polcai helyett a spájzban kutakodunk megoldás után. Íme néhány egyszerű és hatásos, otthoni hajápoló tipp, hogy egészséges tincsekkel indíthasd az őszt.

Vélemény, hozzászólás?