Ilyened is lehet: Hosszú Covid-szindróma

Milliókat sújthat a világon a koronavírus-fertőzés leküzdése után jelentkező hosszú COVID szindróma. Az is gyakori, hogy az érintettek hónapokra kiesnek a munkájukból az elhúzódó kellemetlen panaszok miatt.

Német szakértői becslések szerint a koronavírust kiheverők 10%-nál alakulnak ki tartósan megmaradó panaszok. Németországban például a 3,7 millió fertőzésen átesettből ez 369 ezer embert jelent. Hihetetlenül nagy szám – fogalmazott Anja Karliczek, az oktatási és tudományos kutatási ügyekért felelős miniszter.

Tanácstalanok a tudósok

Egyelőre senki nem tudja megmondani, hogy kinél és miért alakulhatnak ki az COVID-19 leküzdése utáni makacs tünetek. A panaszok közé tartozik a visszatérő, erős fejfájás, az állandó nehézlégzés, a szűnni nem akaró kimerültség. A tünetegyütteseknek még elfogadott neve, és meghatározása sincs, dacára annak, hogy a világon több millió embert érint.

Bárki érintett lehet

Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a szindróma a koronavírus-fertőzés lefolyásától és a fertőzés előtti egészségi állapottól függetlenül lép fel. Gyakran olyan embereket is súlyt, akik teljesen egészségesek voltak előtte, és enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesen vészelték át a COVID-19-et.

A koronavíruson átesettek 10%-ánál jelentkező hosszú COVID szindróma, országokra bontva komoly munkaerő tömegeket érintő probléma.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?