A nyári bőrápolás aranyszabályai

A bőrünk az, ami a legnagyobb felületen érintkezik a külvilággal, így a környezeti ártalmak is a felső hámréteget sújtják leginkább. A nyári napsütés, UV-sugárzás, hőség, klóros vizű medencék, sós tengervíz mind-mind hatással vannak az állapotára. Éppen ezért nem árt már most készülni a nyárra, hogy szépek és egészségesek lehessünk kánikulában is.

egeszsegugyelet-eletmod-nyari-borapolas-nagy

Alapszabály: Tudd, hogy milyen a bőrtípusod!

A bőrápolás alfája az, hogy tudjuk, milyen a bőrtípusunk és annak megfelelő készítményeket alkalmazzunk a napi higiénia során. Ha egyszer már szakemberrel diagnosztizáltattad, akkor jó, ha tudod, hogy az eredmény idővel változhat, ahogyan a bőröd típusa is. Ezért érdemes időnként újra megnézetni egy hozzáértővel.

Első aranyszabály: Hidratálj!

A vízhiányos bőr sérülékenyebb, ezért nyáron nagy hangsúlyt kell fektetnünk a rendszeres hidratálásra, mert a fürdőzés és az erőteljes napsütés alaposan kiszáríthatja a bőrt. A hidegebb időszakban javasolt zsírosabb alapanyagú krémeket (arckrémet és testápolót is) jó időben cseréld könnyedebb, vizesebb állagúra.

Fontos a könnyen felszívódó állagon túl az is, hogy a nappali krémünk fényvédelemmel is el legyen látva, amit a készítményeken feltüntetett SPF-jelölés mutat. Ne feledkezz meg a belső hidratációról se, naponta fogyassz 2-3 liter ásványvizet!

egeszsegugyelet-eletmod-nyari-borapolas-nagy3

Második aranyszabály: Maradj friss!

A nedves törlőkendő, az üdítő arc- és testpermet igazán frissé varázsolhatják a hőség pillanatait. Alkalmazd őket naponta többször bátran!
Ebben az évszakban rajonghatsz az uborkás arcpakolásért is, ami mennyeien hűsít, hidratál és feszesít. Hideg-meleg váltózuhannyal az egész testedet is felfrissítheted, mert ez a megoldás nem csak lehűt, de a vérkeringésedet is felpezsdíti.

Harmadik aranyszabály: Okosan élvezd a napsütést!

Délelőtt 11 és délután 15 óra között ne tartózkodj a tűző napon, mert ekkor a legerősebb a sugárzás. Városban és vízparton is gondoskodj a bőrödhöz passzoló fényvédelemről megfelelő faktorszámú naptejjel. Strandolás előtt már félórával ajánlott bekenned magad fényvédő krémmel.

Ügyelj arra, hogy mindenhol alaposan bekrémezd magad a fültöveknél, a vállakon, az orrodon is, mert ezek a részek vannak leginkább kitéve a leégésnek. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a hűsítő vízben könnyű „megsülni”, ezért jobb, ha vízálló termékeket vetsz be a káros sugarak ellen. Utóbbi esetben is fontos, hogy a fürdőzést és törülközést követően újra bekend magad.

A napozás során a bőröd veszít a nedvességéből, ezért utána zuhanyozz le és krémezd be magad napozás utáni testápolóval. Az ajkaid épségéről se feledkezz meg, használj fényvédővel ellátott hidratáló ajakbalzsamot.

egeszsegugyelet-eletmod-nyari-borapolas-nagy2

Hogyan ápold a bőröd a nyaralás alatt?

  • Fényvédő krém nélkül ne menj a napra.
  • Kerüld a napozást, ha rosaceás, hajszálér tágulatos a bőröd, mert a már gyulladt hajszálerek napfény hatására még inkább begyulladnak.
  • Soha ne napozz sminkben, vízállóban se.
  • Fogyassz sok folyadékot.
  • Hanyagold a túl zsíros, túl fűszeres ételeket, mert azoktól pattanásos lehet a bőröd.
  • A tengerben pancsolás után zuhanyozz le, hogy a só ne szárítsa tovább a bőröd.

Ha betartod a nyári bőrápolás aranyszabályait, akkor kellemesen és leégés-mentesen töltheted a nyarat, a bőröd pedig üde és egészséges lesz. Az sem utolsó szempont, hogy odafigyeléssel a bőrrák végzetes formáját, a melanomát is elkerülheted.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így ápold a bőröd ősszel

Az évszakváltás nem csak a ruhatárunktól igényel változásokat, de a bőrápolási rutinunk terén sem árt odafigyelni a bőrünket ért változó környezeti hatásokra. Nyáron a fényvédelem, ősszel a regenerálás kerülhet fókuszba.

Vélemény, hozzászólás?