10 dolog az őszülésről

Természetes és elkerülhetetlen folyamat, ami előbb-utóbb mindenkinél bekövetkezik. Olyan érdekességek szedtünk össze az őszülésről, ami sok érintettet érdekelhet.

Visszafordítható?

Akkor kezdesz el őszülni, amikor a hajhagymáidban leáll a melanin pigment sejt termelődése. Ezeket haj festékanyagának is nevezik, és ha egy hajhagyma egyszer már leállt a termelésével, sajnos többet nem is fogja termelni.

Mikor kezdesz őszülni?

A kaukázusi típusú emberek általában a harmincas éveik derekán kezdenek őszülni, az ázsiaiak a harmincas éveik vége felé, a sötétebb bőrű népeknél kitolódik a negyvenes éveik közepére a folyamat.

A sok stressz miatt előbb indul a folyamat?

A stressz kis mértékben talán felelős az ősz hajszálakért, de a tudomány jelen állása szerint a géneknek van döntő szerepük abban, hogy hány éves korodban, és milyen gyorsan kezdesz el őszülni.

Egészségügyi bajok okozhatják?

Igen, például a B12-vitamin-hiány, a ritka, örökletes tumoros rendellenességek, a pajzsmirigy problémák, a fejtetőn kialakuló vitiligo (szerzett festékhiányos bőrbetegség), vagy a foltos hajhullás (alopecia areata).

A dohányzás felgyorsítja a folyamatot?

Igen, egy tanulmány rávilágított, hogy a dohányzók két és félszer valószínűbben kezdenek őszülni 30 éves koruk előtt, mint azok akik nem gyújtanak rá.

Húzgáld-e az ősz hajszálakat?

Az teljesen tévhit, hogy több fehér szál nőne vissza egy kihúzott helyére emiatt nem szabad, de azért viszont tényleg nem ajánlott tépkedni, mert a hajhagymák megsérülhetnek, és nemhogy ősz, de semmilyen hajszál nem fog kinőni a kihúzott helyett.

Olyan erősek, mint a még életteliek?

Az ősz hajszálak szárazabbak, törékenyebbek, vékonyabbak, és durvábbak, mint a még színes társaik. Persze tápláló pakolásokkal, és hajolajokkal lehet puhítani a durvább szálakat.

Besárgulhatnak?

Az erős fény, és a nagy meleg sajnos sárgíthatja az ősz hajat. Érdemes fodrász tanácsát kérni ennek elkerülésére, vagy a már meglévő probléma kezelésére.

Teendő, ha már elkezdődött az őszülés

Sok teendő nincs vele, ha zavarnak megoldásnak marad a festés, amelyet fodrászatban is kérhetsz, vagy akár otthon is elvégezhetsz.

Csak festéssel lehet megoldani?

Egy vagányabb hajvágással is próbálkozhatsz, amellyel frizurád egyszerre lehet természetes, és trendi.

Forrás: HáziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezeket okozza az E-vitamin hiány

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az E-vitamin, számos növényi eredetű élelmiszerben megtalálható. Lényeges szerepet játszik az idegek, az izmok és az immunrendszer működésében, így a hiánya elsősorban ezeket érinti.

Vélemény, hozzászólás?