Amit a mesterfodrászok szerint abba kellene hagynod

A hajápolás rutinja mindenkinél más, és más: hajszárítás, göndörítés, lófarok. A probléma azonban a részletekben rejlik, az olyan apró szokásokban, amelyek tudtunkon kívül megakadályoznak minket abban, hogy dús és ragyogó hajkoronánk legyen. Cikkünkből top fodrászok tippjeivel ismerkedhetsz meg annak érdekében, hogy Neked ne kelljen lemondanod az egészséges és gyönyörű haj luxusáról.

Kétségbeesett harc a töredezett haj ellen

Sokan azt hiszik, talán megmenthetik a töredezett hajvégeiket egy-két hajpakolással. Sajnos ezek csupán a megelőzést szolgálják. Amikor kész a baj, már csak a töredezett hajvégek eltávolítása segíthet, amihez kell egy jó fodrász és egy éles olló. Hosszú haj esetében érdemes ilyen módon 2-3 havonta frissíteni a hajvégeket.

Mesteri hajápolás.

Nedves haj sütése

Óriási hibát követ el az, aki fűtött hajformázót alkalmaz a még nedves haján. Ez nagymértékben roncsolja a szálakat. Annak érdekében, hogy a hajsütővas ne okozzon visszafordíthatatlan károkat, fontos, hogy csak tökéletesen száraz hajon alkalmazd.

Nedves haj fésülése

Ha már akkor neki esel a fésűvel a hajadnak, amikor az még nedves, szintén növeled a töredezés kockázatát. Ilyenkor a sűrű hajkefe helyett a ritkább sokú fésűt válaszd, de napjaink kedvence is kiváló az úgynevezett Tangle Teezer, ami elfér a tenyeredben, kényelmesen használható, és nem húzza, nem tépi a hajat. Hossztól és textúrától függően, minden frizura esetében beválik.

Alvás lófarokban

Ha alváshoz lófarokba kötöd a hajad, csak azt éred el, hogy már a tövek közelében megtörik a frizurád. Copf helyett válaszd inkább a laza oldalfonatot, így kevésbé ártasz a hajszálaknak, mintha már a tövek közelében törést okoznál.

Mesterfodrászok tippjei.

Permet a fejbőr közelében

Sokan túl közel permetezik a fejbőrhöz az olyan aeroszolos termékeket, mint amilyen a száraz sampon vagy a hajlakk, aztán csodálkoznak, hogy az adott részen foltok jelennek meg. Mielőtt a hajadra fújnád ezeket a készítményeket, rázd fel őket alaposan, és nagyobb kartávolságból permetezd be velük a hajad. Így a permet egyenletesebben oszlik el a hajadon, mindenhol tisztaságot vagy tartást biztosítva.

Rendszeres hajgumizás

A haj összegumizása során könnyen törhetnek a szálak, arról nem is beszélve, hogy mennyire tudja húzni a hajat a gumi, amikor kibontjuk. Érdemes a lófarokhoz a saját hajadat használni, és egy hullámcsattal rögzíteni a végeredményt. Válasz ki oldalt egy szálat, és a maradékot fogd össze, majd a kiválasztott szállal tekerd körbe a copfot, és végül rögzítsd alul a csattal. Így elkerülheted a gumizás hátulütőit.

Fésülködés a gyökerektől a hajvégekig

Ahelyett, hogy a haj gyökereitől haladnál a végek felé a fésűvel, kezd a kigubancolást a hajvégektől, és fokozatosan haladj a tövek felé. Így kevesebb sérülést okozol a hajszálaidnak, mint fordított esetben.

Hajvágás a növekedés érdekében

Tévedés azt hinni, hogy a gyakori hajvágásnak köszönhetően gyorsabban nő a haj. Sőt, valójában ezáltal akadályozod is, hogy haladhasson a növekedésben, hiszen folyton visszavágatod a végeit. Ha azt szeretnéd, hogy gyorsabban nőjön, akkor mosd ritkábban, használj kevesebb hajformázót, és figyelj oda a mély kondicionálásra.

Mesterek hajápolási tanácsai

Gyakori samponozás

A gyakori samponozással több kárt okozhatunk, mint hasznot, mivel elvonja a jó olajokat a fejbőrtől, és hatására fokozódhat a faggyútermelés, ami zsírosodáshoz vezet. Ha lehet, alkalmazz volumennövelő sampont és balzsamot, valamint hajkondicionálást, és heti 1-2 hajmosásnál ne iktass be többet.

Hajszárítás törölközővel

A törölközővel történő durva hajdörzsölés hatására a szálak finom rétege sérülhet, így megszáradva nem egészséges és csillogó lesz az eredmény, hanem fénytelen, töredezett, durva tapintású haj. Lehetőleg szárítsd hajszárítóval a tövektől a végek irányába alacsony hőfokon. Ha mégis a törölközőt választod, akkor semmiképpen se dörzsöld vele át a nedves hajad.

Túl sok száraz sampon

Ha túl sokszor veted be a héten a száraz samponozást, nagy valószínűséggel vizet vonsz el a fejbőrödtől, ami hatására a hajad gyengébbé, rugalmatlanabbá válik, valamint hajlamosabb lesz a törésre.

Ezeket a tippeket celeb fodrászok (Michael Dueñas, Bobby Eliot, Kelly Hunt, Johnny Stuntz, John D, Lacy Redway stb.) árulták el a Self magazin olvasóinak, akik között megtalálható Drew Barrymore, Kelly Osbourne, Gillian Jacobs fodrásza is.

Forrás: Self.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így éleszd újra a hajad az őszi hajrá előtt!

Ahogy minden évszak újabb és újabb próba elé állítja a szervezetünket kívül-belül, úgy a nyárnak is megvannak a maga kihívásai. A kánikula, a tűző nap, az UV-sugarak, a klóros medencevíz vagy épp a sós tenger, nem csak a bőrápolás terén adnak új feladatokat, de augusztus végére megkopik a hajkoronánk fénye is. Szerencsére elég, ha a drogériák polcai helyett a spájzban kutakodunk megoldás után. Íme néhány egyszerű és hatásos, otthoni hajápoló tipp, hogy egészséges tincsekkel indíthasd az őszt.

Vélemény, hozzászólás?