Anyagcsere problémák vs. nyaralás

Nyaralni szinte mindenki szeret, a sok élmény feltölt, és új erőt ad a mókuskerékhez, azonban az utazás a szervezet működésére nem mindig van pozitív hatással, az anyagcserét is felboríthatja.

A testben élő baktériumok a szervezet működéséhez elengedhetetlen munkát végeznek. Az emésztőrendszerünkben található mikroorganizmusok az ételek megemésztésén kívül, biztosítják a megfelelő fizikai, és mentális állapotot. Törékeny egyensúlyban léteznek, és akár a változó külső tényezők is felboríthatják az arányukat, ami negatívan hat az emésztésre. Az elfogyasztott ételek, a napi rutin megváltozása, a stressz is hatással van az egészségre, emiatt a levegőváltozás nem mindig tesz jót az anyagcserének.

Nyaralási anyagcsere zavarok

Az utazás után jelentkező székelési problémák sokak kikapcsolódását rontották már el. Az utazással járó pozitív (új hely megismerése, új dolgok kipróbálása) és negatív (ismeretlen helyszín, szervezési gondok) izgalmak, a szervezetben beindítják az „harcolj vagy menekülj” reakciót (más néven akut stressz válasz). Az emésztés lelassul, és az ezen “megspórolt” vér egy részét a test átirányítja a végtagokba, a nagyobb terhelhetőség érdekében. Ez a túlélési mechanizmus valódi vészhelyzetben életet menthet, ám a hétköznapokban, illetve nyaraláskor sok problémát okozhat.

Jetlag-kor(időzónaváltás-szindróma) az eltérő időzónába utazáskor a szervezet biológiai órája felborul, az étkezések időpontja megváltozik, nem beszélve az étrendről.

Olyan is előfordulhat nyaraláskor, hogy a sok élmény miatt elfelejtődik az ivás, azaz csökken a folyadékbevitel, emiatt a szervezet kiszárad, ami a széklet megkeményedéséhez, székrekedéshez vezethet. Fontos nyaraláskor is figyelni a folyadékbevitelre, és az egészséges, rostban gazdag ételek fogyasztására. Érdemes a patikákban kapható székletlágyító készítmények közül is pakolni a táskába.

Anyagcsere-problémát okozhat a túlevés, és a szervezetnek idegen, egzotikus ételek fogyasztása, ami gyomorhuruthoz vezethet. Ez a betegség a gyomornyálkahártya heveny gyulladása, főbb tünetei a hányás, gyomorégés, bűzös lehelet, és a hasmenés. Erre felkészülve érdemes savlekötőt, gyomorvédő gyógyszert is pakolni, vagy ha már kialakul, akkor néhány napig kímélő, diétás étrendre váltani.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A majoránna egészséges hatásai

Közkedvelt, változatosan használható fűszernövény, jellegzetes lágy aromával, számos étel ízesítéséhez alkalmazható. Ha esetleg eddig nem fogyasztottad rendszeresen, akkor érdemes változtatni rajta, mert sok pozitív egészségügyi hatása van.

Vélemény, hozzászólás?