Hatékony a mellrák ellen az új gyógyszer

Eredetileg a tudósok 10 évig akarták tesztelni a hatóanyagot, de annyira eredményes, hogy két és fél év után készen is vannak vele. Az örökletes mellrák ellen tűnik rendkívül hatékonynak egy BRCA1 és a BRCA2 gének okozta daganat elleni készítmény. Az olaparib (Lynparza) tabletták a tesztek szerint képesek megakadályozni a tumor ismételt kialakulását.

A kutatás

A New England Journal of Medicine folyóiratban publikált tanulmány alapján a gyógyszer több mint 40%-kal csökkentette az invazív kiújulás, a második rákos megbetegedés vagy a halálozás relatív kockázatát.

Egy évvel az olaparib tablettát szedő nők 85,9%-a maradt életben, és a rák nem tért vissza 3 évig, ezzel szemben a placebót kapók csak 77,1%-a. Az áttételek képződésekor is hasonló volt a különbség : 87,5% az olaparibbal kezelt és 80,4% a placebót szedők körében.

A kutatást az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság konferenciáján is bemutatták.

A tanulmány szerint 921 olaparibbal kezelt páciens közül 106-nál tért vissza a rák 3 éven belül, vagy hunyt el a páciens, míg a placebót kapó kontrollcsoportban 915 páciens közül 178 esett vissza, vagy halt meg.

Az eredményt Andrew Tutt professzor, a nemzetközi kutatás vezetője, a londoni Cancer Research (rákkutató központ) tudósa „jelentős eredményként” könyvelte el, mert 100 kezelésben részesült nő közül a gyógyszernek köszönhetően nyolccal vagy kilenccel több marad életben, a rák kiújulása nélkül.

Az olaparib gyógyszer a PARP nevű molekula gátlásával megakadályozza, hogy a rákos sejtek képesek legyenek a DNS-ük javítására, és ez a pusztulásukat okozza.

Különösen hatékony olyan pácienseknél, akiknek BRCA1 vagy BRCA2 génmutációja van. A kutatás során viszonylag ritkán jelentettek mellékhatásokat. Korábban az örökletes mellrákban szenvedő nőkön nem tudtak eredményesen segíteni. Ez a ráktípus gyakran már fiatal korban, és nagyon súlyos formában jelentkezik, és sikeres kezelések után ismét kiújulhat.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?