Az tavaszi-nyári időszakban van az eperszezon, ám mivel fagyasztott változatban is elérhető, emiatt egész évben ajánlott fogyasztani, mert nemcsak finom, de nagyon egészséges is.
Az eper finom, édes, és mégis kevés kalóriát tartalmaz, magas a rosttartalma, tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Afféle természetes multivitaminként is funkcionál, mert tartalmaz C-vitamint, mangánt, folsavat, káliumot, magnéziumot, foszfort, K-vitamint és kalciumot is. Gyulladásgátló hatású antioxidáns is van benne bőven.
Az eper hatása a szervezetre
- Kutatások adatai alapján a rendszeres fogyasztása lassítja a kognitív funkciók romlását az idősebbeknél, és védi az agyat a degeneratív elváltozásoktól.
- Cukorbetegeknek is ajánlott eszegetni, mert alacsony a glikémiás indexe, ráadásul a benne található összetevők a cukorbetegség mellékhatásaitól is védik a szervezetet.
- Fogyókúrázók bátran csemegézhetnek belőle, mert alacsony a kalóriatartalma, egy csészényiben olyan 50 kalória van.
- A antioxidáns és kálium tartalma védi a szívet, megakadályozza a lerakódások keletkezését az artériákban, ez az erek egészségének, és a keringésnek is jót tesz. A kálium és magnézium tartalma segít a kiegyensúlyozott vérnyomás fenntartásában.
- A csontok egészségének jót tesznek a benne található ásványi anyagok és fitokemikáliák.
- Amennyiben valaki nem pont az eperre allergiás, hanem más dolgokra, akkor neki is érdemes eszegetni, mert a kvercetin tartalma gyulladásgátló hatású, stimulálja az immunrendszert és gátolja a hisztamin kibocsátást.
- Rosttartalma az emésztést serkenti, megakadályozza a székrekedés kialakulását, és nagyon lényeges, hogy támogatja a bélrendszerben élő hasznos baktériumok szaporodását.
Forrás: curejoy.com