Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Anyává válni 40 felett: pro és kontra

A laikusok és a szakemberek véleményét is megosztja, amikor egy középkorú nő lesz kismama. Mind egészségügyi, mind érzelmi oldalról van pozitívum és negatívum, amely a kései szülés mellett, vagy ellen szól. Ezeket gyűjtöttük most csokorba.

Terhesség 40 éves kor felett.

Fizikai, testi vonatkozás

Az orvosok a kismama egészsége miatt aggódnak, és az egészségügyi statisztikák alapján is sokkal kisebb a kockázat bizonyos rizikófaktorokra, ha valaki huszonévesen kismama, nem pedig 40 év felett. Bár bizonyos eljárások segítségével 40 év felett is teherbe eshetnek a nők, ha természetes úton nem sikerül.

Ebben az életkorban azonban az orvosi statisztikák szerint nagyobb az esély halálos kimenetelű komplikációkra, mint például terhesség alatti diabéteszre, vagy melldaganatra stb.

Bár a legtöbben képesek ebben a korban is természetes úton teherbe esni, viszont a fogantatás hosszabb idő alatt történhet meg. Nagyobb az esélye a császármetszésnek és több eséllyel fordulhatnak elő kromoszóma-rendellenességek. Ilyen rendellenesség például a Down-szindróma, az Edwards-kór és a Patau-szindróma.

Nő a vetélési kockázat is, ami a kromoszóma-rendellenességekkel hozható összefüggésbe. Nem elhanyagolható tényező, hogy a 40 év feletti nők szervezete biológiailag olyan szakaszban van, amely nehezebben viselheti a terhességgel járó élettani változásokat. A középkorú áldott állapotban levő nőkre nagyobb figyelmet fordítanak az egészségügyi szakemberek a kilenc hónap alatt, és fokozottabb orvosi felügyeletet is igényelnek.

Anyává válni 40 felett: pro és kontra.

Lelki, érzelmi vonatkozás

Az optimistább, pozitívabb oldal a gyermekvállalás lelki felelőssége és felkészültsége felől közelíti meg a kérdést, amely szerint a 40 év feletti nők sokkal könnyebben birkóznak meg a szülés utáni nehézségekkel, és ennek köszönhetően kisebb az esélye a szülési depressziónak.

Az idősebb korban gyermeket vállaló párok sokkal tudatosabban készülnek a kicsi érkezésére, magasabb szociális státuszuk van és az ebből származó biztonságérzet, valamint az életkorból adódó tapasztalatok birtokában magabiztosabban veszik a változásokat és az akadályokat.

Gyakran a kérdéskörrel foglalkozó kutatók úgy gondolják, hogy a társadalom változásával együtt jár az is, hogy változik a gyermekvállalási kedv, amihez a technikának és a tudománynak igazodnia kell. A kérdés valóban megosztó, ugyanakkor biztos, hogy egy testileg és lelkileg is egészséges, kiegyensúlyozott kismama mellett lesz a gyermek is testileg és lelkileg is egészséges. Életkortól független, hogy ez a körülmény mikor biztosított a gyermeket vállaló nő számára.

Az idősebb nők tudatosabban választják ki párjukat, és az esetek többségében jobb életkörülményeket tudnak biztosítani a pici érkezéséhez.

Fiatalabb korban pedig fizikailag biztonságosabb a terhesség és a szülés. Természetesen a lelki felkészültség sincs kizárva, azonban a tapasztalatlanság miatt fordul elő, hogy a pár nem tud végül együttműködni a gyermeknevelésben, vagy nincsenek felkészülve arra az anyagi és lelki megterhelésre, ami a gyermekneveléssel jár.

A felsorolt hátrányok mindenképpen a fiatalabb korban vállalt terhesség mellett szólnak, ugyanakkor egy idősebb, egészséges életmódot élő hölgy is jó esélyekkel vállalhat babát, ha minden körülményre tudatosan odafigyel.

Forrás: gendiagnosztika.hu

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Veszélyben a baba: 7 betegség, amivel vigyázni kell a terhesség alatt

Sajnos az áldott állapot nem óv meg a betegségektől. Vannak olyan vírusok, baktériumok, amikre nem árt jobban odafigyelnünk a terhesség alatt, mert ezek a magzat épségét veszélyeztethetik. Mutatjuk, mely betegségek esetén érdemes nőgyógyász segítségével nyomon követni magzatunk állapotát is a gyanúsabb tünetek esetében.

Vélemény, hozzászólás?