Diétázók figyelem: súlyos vitaminhiány fenyegethet

A dietetikusok arra hívják fel a diétázók figyelmét, hogy bizonyos étrendek követése során ajánlott a vitaminpótlást is szem előtt tartani. A sok esetben egészségügyi megfontolásból követett, speciális diéták esetében is megeshet, hogy fontos tápanyagokat vonnak meg a szervezettől.

Ha olyan diétát követünk, ami alapvetően kizár bizonyos élelmiszercsoportokat a táplálkozásunkból, tudatosságra van szükség ahhoz, hogy az azokban fellelhető ásványi anyagokat, vitaminokat pótoljuk. Ilyenkor azontúl, hogy megválogatjuk az elfogyasztásra szánt ételeket, alapanyagokat a megfelelő étrend-kiegészítő megválasztása is fontos a hiányok kiküszöbölésére.

Négy eset különösen nagy odafigyelést igényel Lizzie Streit dietetikus és táplálkozástudományi szakíró szerint, aki erre a Vitaminok és ásványi anyagok az ételeinkben – Természetes források és táplálékkiegészítők című könyvében hívja fel a diétázók figyelmét.

  1. Vegetáriánus és vegán diéta

A növényi alapú étkezés követőinél a húsokból származó vitaminok és ásványi anyagok pótlására kell odafigyelni. A vegetáriánus étrendet nem csak a húsfogyasztás ellenzői, de bizonyos anyagcsere-betegségekben szenvedők, köszvényben érintettek is alkalmazzák. A tejtermékeket és tojást is fogyasztó lakto-ovo-vegetáriánusok bővített étrendjük révén egyszerűbben hozzájuthatnak az adott tápanyagokhoz, ugyanakkor az állati eredetű táplálkozást teljesen kizáróknál komoly veszélyt jelenthet a vitaminhiány. A vegán diéta maga után vonja a B12-, D-vitamin, valamint a vas, a cink, a kalcium hiányát, melyek pótlása kiemelten fontos. Természetes formájában a B-12 vitamin állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg a cink és vas növényekben is fellelhető. Utóbbiak esetében viszont érdemes tudni, hogy a növényi eredetű cink és vas nehezebben hasznosul a szervezetben, mint az állati eredetűek. A vegetáriánus és vegán diétával járó hiányállapot kockázatát jelentősen csökkenthetjük, étrend-kiegészítőkkel, B-komplex vitamin szedésével, valamint a tápanyagokkal feldúsított élelmiszerek fogyasztásával.

2. Ketogén diéta

A ketogén diéta szigorú szabályai révén a szénhidrátbevitelt minimalizálja azáltal, hogy tiltólistára teszi a magas keményítőtartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket és a legtöbb tejterméket is. Mindeközben a magas zsírtartalmú ételeket helyezi előtérbe. Hatására a szervezet kénytelen nélkülözni többek között a kalciumot, C-, D-, E-vitamint, magnéziumot, káliumot, foszfort, nátriumot, esetleg egyes B-vitaminokat. A ketogén diéta meglehetősen egyoldalú étrendet ír elő, amit mindenesetben ajánlott dietetikus felügyelete mellett, indokolt esetben alkalmazni. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy néhány tanulmány összefüggést fedezett fel a gyógyszeres kezelésre nem reagáló epilepsziában érintettek állapotának javulása és a ketogén étrend követése között, valamint bizonyos anyagcsere-zavarok, neurodegeneratív betegségek enyhítését is a ketogén számlájára írták.

3. Tejmentes diéta

A legtöbben a tej és a tejtermékek mellőzésével igyekeznek orvosolni a laktózérzékenységgel járó kellemetlen tüneteket. Ugyanakkor azok kiváló D-vitamin- és kalciumforrások, így a tejmentes diéta során ezek pótlására érdemes odafigyelni a csontok a csontok, a fogak egészsége miatt is. Tejallergia, tejfehérje-érzékenység laktózérzékenység esetében tudatosan dúsítsuk az ételeinket kalciummal, D-vitaminnal, és figyeljünk oda a halak, csonthéjasok, magvak, tojás arányára is a tányérunkon. Jó tudni, hogy a levélzöldségek, a füge, a tofu is szuper kalcium és D-vitamin utánpótlást biztosíthat ebben az esetben.

4. Gluténmentes étrend

Cöliákia és nem cöliákiás gluténérzékenység esetén javasolt, egészséges szervezettel ugyanakkor nem javasolt a gluténmentes diéta tartása a dietetikusok szerint. A szigorú, glutént kizáró étrend kiiktatja a gabonaalapú élelmiszereket. Ez a fajta egyoldalú étkezés szintén tápanyaghiányhoz vezethet, amit tovább súlyosbíthat a betegséggel gyakran társuló felszívódási zavar. Ez esetben kiemelten fontos a B-vitaminok, elsősorban a B12-vitamin, a vas, a kalcium, a magnézium, a cink pótlása.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

15 tudnivaló + 1 tévhit a lisztérzékenységről

Cikkünkben 15 tudnivalót és egy tévhitet ismerhetsz meg a lisztérzékenységről.

Vélemény, hozzászólás?