Gondoltad volna? Ezekben a növényekben több a vas, mint a húsban.

Manapság is még sokan úgy tudják, hogy a húsok tartalmazzák a legtöbb vasat, és a húsmentes élet vashiányt okoz, pedig néhány növényfajta bőven fedezheti napi vasszükségletet.

Spenót

A zöld leveles zöldségek általában elég nagy mennyiségben tartalmaznak vasat, különösen a spenót. Például 3 csésze spenót 18 mg vasat tartalmaz, többet, mint 22 dkg steak. Ez azt jelenti, hogy egy nagy adag spenótsaláta biztosítja szervezet számára a napi ajánlott vasmennyiséget.

Brokkoli

A brokkoli is gazdag vasforrás lehet, plusz tartalmaz még sok K-vitamint, magnéziumot és C-vitamint is, ami azért is fontos, mert ezek növelik a vas felszívódását is.

Lencse

Egy csésze lencse több vasat tartalmaz, ha már korábban felhoztuk példának, mint 20 dkg steak. Étkezési rostban, káliumban és fehérjében is gazdag.

Bordáskel

1,8 mg vasat tartalmaz egy csésze bordáskel. Nagy mennyiségű D-vitamint is tartalmaz, de azért nem annyit, hogy a szervezet napi szükségletét fedezze. Ahhoz napon kell lenni legalább napi fél órát, persze nem a magas UV sugárzásos időszakban.

Szezámmag

Már egy evőkanálnyi szezámmag is 1,3 mg vasat tartalmaz, ami azért nagy előny, mert rendkívül könnyen beépíthető a táplálkozásba. Csak rá kell szórni salátára, vagy hozzáadni szószokhoz, mártásokhoz.

Kesudió

A kesudió közismert névjegye, hogy az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, viszont az kevesen tudják, hogy vasban is gazdag. Annyira, hogy 1/4 csésze kesudió 2 gramm vasat tartalmaz!

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Bélpolipra figyelmeztetnek ezek a tünetek

A bélpolipok rendkívül gyakori képződmények, kinövések a vastagbél belső falán. Több típusuk is van, és többféle formában jelentkezhetnek, változatos lehet a méretük, és a számuk is. Az esetek nagy részében ártalmatlanok, amiatt kell figyelni rájuk, mert könnyen rosszindulatúvá válhatnak.

Vélemény, hozzászólás?