Dolgok, amiktől érdemes megszabadulni az egészség érdekében

Amikor arról van szó, mit kellene tennünk ahhoz, hogy egészségesebb életmódot élhessünk, általában új dolgokat vásárolunk: edzőfelszerelést, fitneszberendezést, diétás ételeket, kondi-bérletet stb. Ugyanakkor az egészségesebb életmód kialakítása egyben azt is jelenti, hogy meg kell válnunk azoktól a dolgoktól, amik ettől visszatartanak, és csak „teleszemetelik” az életterünket. Összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket érdemes kidobnod, azért, hogy egészségesebb környezetet alakíthass ki otthonodban.

Régi műanyag tároló-dobozok

Hagyd abba az ételtároló dobozok gyűjtését, és dobj ki mindent, ami tisztán, merev műanyagból készült, és polikarbonát jelöléssel van ellátva! Ezek a tárolók ugyanis nagyobb valószínűséggel tartalmaznak BPA-át, biszfenol-A-át. Ez a szintetikus szerves anyag a többszöri használat, mosás során kioldódik és hasonló hatást fejt ki a szervezetben, mint az ösztrogén, vagyis összefüggésbe hozható az olyan betegségekkel, mint a rák, a meddőség, a pajzsmirigy problémák stb. Tárolásra az üvegedények biztonságosabbak.

Légfrissítők

Néhány évvel korábban számos kutatás igazolta, hogy bizonyos légfrissítők formaldehid tartalmuknál fogva roppant károsak az egészségünkre. Néhányuk sajnos még mindig tartalmaz ilyen típusú veszélyes vegyi anyagokat, amelyek nagy adagban káros hatással lehetnek a fejlődésre. A szagok elfedése helyett érdemes az ezeket előidéző területek (kuka, illemhely) tisztántartására koncentrálni.

Antibakteriális szappan

A 2014-es FDA-jelentés szerint az antibakteriális szappan nem hatékonyabb a baktériumok elpusztításában, mint a hagyományos tisztálkodási szerek. Kimutatták, hogy az antibiotikum-tisztítószerek hatóanyaga, a triclosan módosítja az állatok hormonszabályozását, és az is aggodalomra ad okot, hogy a vegyi anyag hozzájárulhat az antibiotikum rezisztenciához.

A diétás üdítők

Érdemes a diétás üdítőket is mellőznöd, mert kevésbé egészségesek és alakkímélők, mint hiszed. A kutatók kapcsolatot találtak az ezekben található édesítőszerek, a megváltozott bélmikrobák, a glükóz intolerancia és a metabolikus szindróma (mind a 2. típusú cukorbetegség prekurzorai) között. 

Kopott futócipő

A legtöbb futócipőt 300 és 400 mérföld között kell cserélni a szakértők szerint. Annak a futónak, aki hetente 30 mérföldet regisztrál, körülbelül háromhavonta. Amikor a cipő elhasználódik, elveszti a párnázottságát, és kevésbé képes elnyelni a lábak földet-éréséből származó rezgések hatását minden egyes lépésnél. Így több „lökés” éri az izmokat, csontokat és inakat, fokozva a sérülések veszélyét. Ha nem vagy rendszeres futó, cseréld ki őket félévente, vagy akkor, ha észreveszed, hogy a futófelületük elhasználódott.

Elhasználódott fogkefe

A rendszeres és alapos fogmosás hatására a fogkefe sörtéi körülbelül 2 hónap alatt kezdenek megkopni, szétállni. Maximum 3 havonta ajánlott fogkefét cserélni a hatékonyabb tisztítás, és a sörtén megtapadt baktériumok elleni védelem érdekében.

Számold fel a rendetlenséget!

Azt, amit gondolsz, ahogyan érzed magad a bőrödben, nagymértékben meghatározza, hogy milyen környezet vesz körül. Hajlamosak vagyunk olyan dolgokkal körülvenni magunkat, olyan holmikat felhalmozni otthonunkban, melyek nem szolgálnak semmilyen célt. Minél több ilyen életplakk van körülöttünk, annál kevésbé tudunk azokra a dolgokra összpontosítani, amelyek valóban érdekelnek. Hol kezdd a „kitisztulást”? Dobd ki a bosszantó dolgokat, minden alkalommal, amikor eléd kerülnek. Ilyen lehet a túlcsorduló szemétkosár, a toaletten felejtett üres papírguriga, egy pár nélküli zokni a szárítón, néhány használt villamos jegy az íróasztalon, kidobásra szánt blokkok stb. Az egyéb, számodra feleslegessé vált holmikat el is ajándékozhatod, a lényeg, hogy csak olyan tárgyakkal vedd magad körül, amelyek energiát adnak, jó érzéssel töltenek el, és segítenek abban, hogy a céljaidra koncentrálhass.

A ruhák, amiket már nem veszel fel

Vess egy pillantást a szekrényedbe! Hány holmit nem vettél fel az elmúlt évben ezek közül? Sokan, akik sikeresen lefogytak, tovább őrzik a nagyobb méretű ruhákat is, míg mások a valaha volt szűkebb darabokat őrzik a fogyás reményében. Mindkét esetben aggasztó naponta ránézni ezekre a darabokra. Hidd el, jó érzés lesz, végül megválni azoktól a ruháktól, amiket nem tudsz vagy akarsz már felvenni.

Maradékok a hűtőben

Amikor állati eredetű, romlandó ételeket teszünk a hűtőbe, tartsuk észben az úgynevezett 3 napos szabályt, vagyis: három nap után együk meg, vagy dobjuk ki, vagy fagyasszuk le ezeket. Ellenkező esetben kockáztatjuk a listéria baktérium elszaporodását, ami olyan ijesztő dolgokhoz vezethet, mint ameningitis, a vetélés vagy a halál. A baktériumok száma a hűtőhőmérséklet alatt egy hét alatt több millióra is emelkedhet.

Régi szempillaspirál

A folyékony sminkeszközökön, köztük a szempillaspirálon számos baktérium tapadhat meg. Ezért ezektől nyitás után 2-3 hónappal érdemes megválni. A szempilla arra hivatott, hogy megóvja a szemeinket a törmelékektől, portól, baktériumoktól, a sminkeddel ne kockáztass!

Kopott és piszkos kontaktlencse tok

A szemfertőzések kialakulásának elsődleges kockázati tényezője a piszkos, régi, kopott kontaktlencse tok. Lencséink tartódobozát háromhavonta ajánlott lecserélni. Minden alkalommal friss oldat kerüljön ezekbe, és használaton kívül fejjel-lefele fordítva szárítsuk ki, mert az ellenkező esetben ezeken kialakuló biofilm-réteg igazi baktérium-mágnes. Ellenkező esetben olyan súlyos szemfertőzéseket okozhat a gondatlanságunk, mint, amilyen a szaruhártya-fekély.

Elavult fűszerek

Az évszázadok óta őrzött fűszerek valószínűleg nem fognak megromlani, ugyanakkor funkciójukat vesztik az évek során, és az ételek ízéhez sem fognak hozzáadni semmit. A friss fűszerek ellenben különbséget jelenthetnek az unalmas étkezések között, így nem fogsz magadra az ízélmények fokozása érdekében még több kalóriát pakolni.

Régi fényvédők

A fényvédők esetében is számít a lejárati idő. Azok a vegyi anyagok, amik megakadályozzák a káros hatásokat, idővel lebomlanak, így nem óvják tovább a bőrt a káros napsugarakkal, az öregedéssel vagy a rák kockázatával szemben. Mindig figyelj a lejárati időre, és csak olyan krémeket használj, amik valóban védelmet biztosítanak számodra!

Régi ajakfény

Bármi, ami a szádhoz ér, számos baktériumot gyűjt össze. A szájfények nedves applikátorában megülő baktériumok növelik a fertőzés esélyét, ha cserepes, kirepedezett, sérült ajkakra kerülnek. A szájfényt, rúzst, ajakírt emiatt hat hónap után érdemes kidobni.

Használt, eltömődött légszűrők

Ha van otthon légszűrő-berendezésed, kapsz egy piros pontot. Ezek a légtisztítók egyre fontosabb szerepet tölthetnek be az életünkben. Különösen allergia esetén jelenthet sokat a működésük. Ugyanis a benti levegő minősége a szakértők szerint jóval rosszabb a kinti levegőénél. Az viszont roppant fontos, hogy a légszűrő, légkondicionáló berendezéseink szűrőjét  gyakran cseréljük, tisztítsuk, ellenkező esetben az ezeken növekvő penész, baktérium, szennyeződés mind a levegőbe, onnan pedig a tüdőnkbe kerül.

Kinyúlt melltartó

Mikor vásároltál legutóbb melltartót? A melltartók idővel veszítenek rugalmasságukból. A mosógép is felgyorsítja ezt a folyamatot. A kinyúlt melltartó nem ad biztonságos tartást, és egy idő után hátfájásokhoz is vezethet. A melltartó rendszeres cseréje, segít megelőzni a mellek idő előtti tartásvesztését, a hátfájás kialakulását.

Műanyag vágódeszkák

A műanyag vágódeszkák felületén apró vágások, mélyedések keletkeznek a használat során. Amint a baktériumok bejutnak ezekbe az apró barázdákba és elkezdenek növekedni, nagyon nehéz megszabadulni tőlük. A fa vágódeszkák természetes antimikrobiális gyantákat tartalmaznak, ezért érdemes áttérni ezekre.

Okos eszközeink

Nem kell teljesen megválnunk a mobiltelefonunktól, laptopunktól, tabletünktől stb., de időnként érdemes mellőznünk ezeket. Az okos eszközök állandó használata ugyanis túlterheli az agyunkat számos információval, és a depresszió, szorongás elidézője lehet. Hetente néhányszor tedd egy fikba ezeket, és sétálj egyet a szabadban, lazíts egyet a kádban, vagy csak kapcsold ki az agyad és töltődj fel!

A széked

Globális tanulmányok szerint egy átlagos ember naponta 7,7 -15 órát ül. A sok ülés hatással van a szervezet anyagcsere-rendszerére, és elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, rákhoz és depresszióhoz vezethet. Az ülés okozta idő sajnos nem hozható helyre azáltal, hogy több időt töltünk utána az edzőteremben. A megoldás az lehet, ha igyekszünk napközben is minél kevesebbet ülni (akár álló asztalnál dolgozni), vagy felállni munka közben óránként 10 percre.

A konyhai szivacs

A mosogató szivacs fertőtlenítésére sokan a mikrohullámú sütőt alkalmazzák, ugyanakkor ehelyett érdemes gyakrabban lecserélni azt a szivacsot, amivel mosogatunk. A húsos maradékok tisztítása után a szivacson olyan káros mikróbák tapadhatnak meg, mint amilyen a szalmonella, és a nedves szivacson, szobahőmérsékleten gyorsan szaporodnak ezek a baktériumok. A törlőruha gyakori cseréje javasolt, és a vékonyabb mosogatórongy használata szivacs helyett, mivel az előbbi gyorsabban szárad használat után, ami jelentősen lassítja az élősködők szaporodását.

Néhány apró változtatással, tudatos odafigyeléssel jelentős lépéseket tehetünk egészségünk tartós védelme érdekében. Fogadd meg cikkünk tanácsait, és éld a mindennapokat egészségesebb szemlélettel!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A rémálmok negatív és pozitívabb hatásai

Egy különös ember, állat, vagy valami nyomasztóan közeledik feléd, üldözni kezd, rémülten menekülsz előle, mielőtt elkapna: felriadsz. Az álomfejtés nem újdonság. Egy új kutatás arra volt kíváncsi, hogy a rémálmok, milyen hatással vannak az egészségünkre.

Vélemény, hozzászólás?