Rákkeltő fűtési mód: veszélyes a fatüzelés?

Egy új vizsgálat a fatüzelés veszélyeiről, esetleges rákkeltő hatásairól számol be. A fatüzelés természetes anyagfelhasználása ellenére is jelentős mértékű levegőszennyezést okoz, ezáltal növelve a daganatos megbetegedések kockázatát.

Egy görög tudósok által készített vizsgálat szerint a városi légszennyezésből adódó rákkockázatot közel ötven százalékban a fatüzelés okozza. Ugyanez a tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy a fatüzelés nem csak a kinti levegőt szennyezi, de az otthonokon belüli káros szennyezés szintjét is megtriplázza. A The Guardian által ismertetett tanulmány arról is beszámol, miszerint a szálló porban lévő vegyi anyagok belélegzésének közel feléért szintén a fatüzelésű kályhák tehetők felelőssé.

A policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), melyek a szálló porban találhatók a tüzelőanyagok égetésekor keletkeznek, és régóta ismert tény, hogy rákkeltőek. Az ismertetett tanulmány ezek forrásait kutatta, és megállapította, hogy a fatüzelés hatására több ilyen anyag kerül a levegőbe, mint a járműveket működtető dízel vagy benzin miatt. Annak ellenére, hogy a kutatást Athénban végezték el, eredményeik általános érvényűek, hiszen a fatüzelés Európa-szerte jelentős minőségromlást okoz a városi levegőben. A túl sok fafüst erősen egészségkárosító hatású.

A kutatás egyik résztvevője, Atanasziosz Neneszt, a görög Kutatási és Technológiai Alapítvány tudósa kiemelte, hogy tanulmányuk arra is rámutat, hogyan lehetne kis erőfeszítéssel csökkenteni a rizikót – le kell állni a fatüzeléssel.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Csak heti 2 óra az egészségért

Mozogni sem kell hozzá, és csak heti 2 óra, mégis nagyon sokat számít az egészségünk szempontjából. Heti két óra természetben eltöltött idővel sokat tehetünk az egészségünkért, derült ki az Exeteri Egyetem kutatási eredményeiből.

Vélemény, hozzászólás?