Ezek okozhatnak izomgörcsöt

Az izomgörcs érinti a fiatalokat, az időseket, a rendszeresen sportolókat, és a nem túl aktívakat is. A görcsöt az izomszövet tartós összehúzódása okozza, sok testrészben előfordulhat, ám a leggyakoribb a lábakban, különösen a vádliban, mert az itt található izmok használják a testben a legtöbb energiát. Kialakulását több minden okozhatja, ezek a leggyakoribbak.

Túlerőltetés

Nincs szükség kimerítő edzésre, hogy túlerőltess egy izmot, elég például ha sokáig tartasz kézben valamit, vagy sokáig állsz egy helyben, akkor a szokatlanul nagy terhelés tejsav felhalmozódást okoz, ettől pedig kialakul az izomgörcs. Amennyiben emiatt alakul ki, akkor a fájdalom általában néhány óra, a kellemetlenség pár nap alatt elmúlik, viszont ha olyan erőssé válik, hogy nem tudsz aludni se tőle, akkor a biztonság kedvéért érdemes felkeresni vele az orvosod.

Dehidratáltság

Az izmok ideális működéséhez fontos a szervezetben a megfelelő elektrolit mennyiség. Ha például nagyon sokat izzadsz, és a testedben nincs elegendő folyadék, akkor az elektrolitok hiánya miatt nemcsak elgyengülsz, hanem az izmaid is görcsölni fognak. A folyadékháztartás állapota a vérkeringés miatt is fontos, mert ha az izmokba nem jut elég vér, akkor ez a folyamat is izomgörcshöz vezethet.

Idegbecsípődés

Rengeteg ideg húzódik az agy, és a gerinc között, ezek számos ok miatt becsípődhetnek, viszont az esetek nagy részében egyetlen rossz mozdulat a felelős a problémáért. Kevésbé súlyos eseteknél néhány nap pihenés, és néhány szem fájdalomcsillapító tabletta kúrája hatására rendbe jössz, ha viszont mégsem, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Elégtelen vérkeringés

Ahogy a dehidratáltság résznél említettük, ha az izmokhoz nem jut elég vér, az is izomgörcsöt okoz. Az elégtelen keringés súlyosabb oka lehet például érelzáródás vagy tumor. Amennyiben az izomgörcsök rendszeressé válnak, és sem a pihenés, sem az elektrolitpótlás nem segít, akkor első lépésként érdemes ellenőriztetni a koleszterin-szintet és a vérnyomást.

Forrás: womenshealthmag.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezeket okozza az E-vitamin hiány

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az E-vitamin, számos növényi eredetű élelmiszerben megtalálható. Lényeges szerepet játszik az idegek, az izmok és az immunrendszer működésében, így a hiánya elsősorban ezeket érinti.

Vélemény, hozzászólás?