Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Ezeket okozza az E-vitamin hiány

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik az E-vitamin, számos növényi eredetű élelmiszerben megtalálható. Lényeges szerepet játszik az idegek, az izmok és az immunrendszer működésében, így a hiánya elsősorban ezeket érinti.

A felnőttek napi E-vitamin-szükséglete körülbelül 15 milligramm, a megfelelő felszívódásához zsiradékra van szükség, ezért például azoknál is jelentkezhet a hiánya, akiknek túl alacsony a zsírbevitele.

Immunrendszer gyengülés

Szervezetünk védekező rendszerének megfelelő működéséhez elegendő E-vitaminra van szüksége. Amennyiben E-vitamin hiány alakul ki, akkor tapasztalható, hogy sokszor alakulnak ki olyan betegségek, fertőzések, mint például a nátha, a felső légúti betegségek, és húgyúti fertőzések. Ha ezeket az E-vitamin hiánya okozza, akkor többnyire már nem elegendő E-vitaminban gazdag ételek fogyasztása, ilyenkor már érdemes táplálékkiegészítőként is szedni.

Emésztési gondok

Hiányt az is okozhat, ha felszívódási zavarral küzd a szervezet, azaz a test az elfogyasztott ételből nem tud megfelelő mennyiségű zsírt hasznosítani, emiatt pedig a zsírban oldódó E-vitamint sem. Olyan tüneteket okoz, mint a hasmenés, hányás, haspuffadás, továbbá a különösen kellemetlen szagú széklet. Csecsemőknél ebben az esetben elmaradhat a fejlődés, a magasság, és a testsúly növekedése is megtorpan.

Izomvesztés

E-vitamin hiánynál a sérült sejtmembránok nem tudnak megfelelően gyógyulni, és ha az izomsejtek nem tudnak megfelelően regenerálódni, akkor az izomvesztéshez vezet. Amennyiben ezt vagy izomgyengeséget tapasztalunk, érdemes vérképpel ellenőriztetni az E-vitamin szintet. Érdemes tudni, hogy ezt a tünetet általában idős embereknél okozza.

Forrás: curejoy.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A legjobb kalciumforrások

A kalcium az emberi szervezet számára az egyik legfontosabb ásványi anyag, mert a csontok, fogak, izmok, és az idegrendszer épségében is fontos szerepet játszik. A megfelelő mennyiségű bevitelével biztosíthatjuk a normális véralvadást, és vérnyomást is, sőt a vastagbélrák, a gyulladásos bélbetegségek, a szürke hályog, és a vesekő megelőzésében és kezelésében is jelentős szerepet játszik.

Vélemény, hozzászólás?