Végre egy gyümölcs, ami édes, ami finom, ami nassolnivaló, amit szeretünk, és ami ráadásul még a fogyási szándékainkat is támogatja. Az eper számos szinten vitaminokkal, antioxidánsokkal és ásványi anyagokkal is támogatja az egészségünket, miközben a diétánknak is jót tesz.
Alig tartalmaz kalóriát
A gyümölcsök között igazi etalon a gyulladáscsökkentésben, az érrendszer támogatásában, és a fogyási folyamatok serkentésében.
A 91%-ban vizet tartalmazó eper alig tartalmaz kalóriát, 150 gramm eperben kevesebb mint 50 kcal van – ez nagyjából 10-12 szem közepes epret jelent.
Természetes rostforrás
Ha szigorú kalóriaszámlálásban vagy az eper akkor is jó választás a reggeli zabkásádba, pirítósodba vagy akár önmagában uzsonnának is. Édes íze már önmagában támogatja a jóllakottság érzését, miközben oldható rostjai is elnyújtják a teltségérzetet.
Szintén remek hír, hogy már 10-12 darab eper elrágcsálásával fedezhetjük a napi ajánlott rostbevitel 10 százalékát. Természetes rosttartalma táplálja a bélrendszerben található jótékony baktériumokat, ezáltal segít fenntartani a bélflóra egyensúlyát, ami szintén jó alap a fogyáshoz.
Alig tartalmaz cukrot, mégis édes élmény
Az eper cukortartalma rosttartalmánál fogva lassabb felszívódású, ezáltal nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, vagyis nem törnek ránk miatta falási rohamok sem. A legtöbb gyümölcshöz képest elenyésző a cukortartalma, 12 darab közepes eperben például csak 7 gramm cukor van.
Segíti a zsíroxidációt az edzések idején
Az eper magas C-vitamintartalommal bír, már öt darab nagyobb eper elfogyasztásával fedezhetjük a napi ajánlott C-vitamin-mennyiség 98 százalékát. Ez az antioxidáns támogatja a zsíroxidációt az edzések folyamán, így hatására több zsírt, kalóriát éget el a szervezetünk, mint nélküle.

Változatossá tehető általa a diétánk
Sokféleképpen fogyasztható finomság révén, az eperből készíthetünk, smoothie-t, shake-et, salátát, fogyaszthatjuk zabkásában, joghurttal, pirítóson, müzliben. Ugyanakkor érdemes odafigyelni arra, hogy a fogyókúrába nem férnek bele a szörp és a lekvár változatai, mivel ezek sokkal több cukrot tartalmaznak.
Vigyázat: allergia
Ha valaki allergiás az almára, szilvára, mandulára, sárgabarackra, az nagy eséllyel allergiás lehet az eperre is, így fogyasztása ebben az esetben torokviszketést, piros kiütéseket okozhat. Ha ilyesmit tapasztalsz magadon, akkor semmiképpen ne fogyassz epret.
Forrás: Femina