Hullik a hajad? A 9 leggyakoribb okozója

A napi 60-100 hajszál elvesztése még teljesen normális, ám ha ennél többet veszítünk, akkor már érdemes felderíteni az okát.

A hajhullás azonkívül, hogy megtépázhatja az érintett önbizalmát, felhívja a figyelmet, hogy valami nem működik rendben a szervezetben, ezért nem szabad félvállról venni a problémát. A trichológus (hajgyógyász szakember) az okok kiderítésében, és a kezelésben is tud segítséget nyújtani, illetve betegség gyanúja esetén a megfelelő szakorvoshoz irányítja a beteget.

A 9 leggyakoribb okozója

  • A szervezetben zajló gyulladásos folyamatok, mint akár egy fog- vagy ínygyulladás. Ezt pontosan felderítheti egy góckutatás.
  • Vitamin-, és ásványi anyag hiány, például egészségtelen étrend, vagy egy intenzívebb fogyókúra miatt.
  • A fejbőrt érintő gombás fertőzés.
  • Olyan helytelen hajápolási szokások, mint a túl gyakori hajvasalás, a haj túl szoros összefogása, vagy a gyengébb minőségű termékkel végzett hajfestés.
  • Hormonális változások például a szülés után, vagy a menopauza következtében. A hormonális változás miatti hajhullás esetében gyakori a hajszálak elvékonyodása is.
  • Betegségek, mint például a pajzsmirigy problémák, nőgyógyászati panaszok, hormonális betegségek.
  • Gyógyszer mellékhatása.
  • Kezeletlen stressz.
  • Demodex atkák. A hajhulláson kívül a korábban egészséges haj elveszti a fényét, töredezetté, korpássá válik, viszketni kezd a fejbőr, plusz gyulladásos foltok is jelentkezhetnek rajta.

Az atkák jelenléte egyébként többféle problémával is összefüggésbe hozható, mert az egyik csoportjuk, a Demodex brevis az arcbőrön, és a faggyúmirigyekben telepedik meg, és az ott található hámsejtekből, faggyúváladékból, illetve a felszaporodott, nemkívánatos anyagcseretermékekből táplálkozik. Ezek okozhatnak pattanásokat, sőt még rosaceát is. Egy másik csoportjuk a hajhullást is okozók a Demodex folliculorum, amik a szőrtüszőkben élnek, elszaporodva pedig a fejbőr viszketését, hámlását, érzékenységét, gyulladását, pici pattanásait, és a hajszerkezet romlását okozzák.

Jó hír, hogy meg lehet szabadulni ezektől az atkáktól, és a kellemetlen tünetektől. A feltétele a kúraszerű, gondos kezelés otthon, és a kozmetikai szalonban.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

6 FOGYÁSI TIPP VÁLTOZÓKORÚAKNAK

Évente átlagosan 6,8 kilót szednek magukra a változókorban lévő ötvenes-hatvanas éveikben járó nők, pedig néhány kisebb változtatással megelőzhető a túlsúly.

Vélemény, hozzászólás?